administratieULTIMA ORĂ

Alegerile locale au trecut, de acum trebuie onorate promisiunile. Autorităţile sucevene reiau demersurile de preluare a 20 de hectare necesare ridicării Ansamblului Arhiepiscopal

Alegerile locale au trecut, de acum trebuie onorate promisiunile. Autorităţile sucevene reiau demersurile de preluare a 20 de hectare necesare ridicării Ansamblului Arhiepiscopal.  Terenul va fi luat de la Statiunea de Cercetare si Dezvolatre Agricola Suceava  si dat  legal Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru că IPS Calinic vrea ,,scaun cu tron,,.

Consiliul Local Suceava va analiza, în şedinţa ordinară din această săptămână, proiectul de hotărâre privind trecerea din administrarea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Suceava în domeniul public la municipiului reşedinţă de judeţ a unei parcele de 50 de hectare de teren. Aceasta după ce, prin adresa nr. 2664 din 12 aprilie 2024, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor solicita Primăriei atribuirea a 20 de hectare, teren situat în intravilanul municipiului Suceava, „în vederea realizării unui proiect de importanţă majoră pentru Biserică şi comunitatea românilor din Bucovina”. În cauză este „edificarea unui amplu proiect arhitectural care are în vedere ctitorirea Ansamblului Arhiepiscopal la Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor”. Acesta ar urma să aibă în componenţă o serie de obiective care integrează „servicii şi activităţi sacramental-liturgice, administrative, social-filantropice, medicale, educaţionale culturale şi muzeistice”.

Propunerea legislativă aparţine primarului Ion Lungu, terenul fiind situat în zona limitrofă a Cetăţii de Scaun, a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, a Şcolii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, cât şi a Căminului de Bătrâni „Sfântul Ion cel Nou”. Terenul, de folosinţă „arabil” se află în afara extravilanul municipiului Suceava, fiind proprietate a statului român, în administrarea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Suceava.

Guvernul României va  trebui să emită o hotărâre în acest sens, iar după 60 de la intrarea în vigoare a actului normativ, între părţi va fi semnat şi protocolul de predare-preluare a suprafeţei respective. De precizat este faptul că, după ce a preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională asupra legii prin care Parlamentul consfinţea transferul celor 20 de hectare, legea  în cauză a fost declarată neconstituţională.