BREAKING NEWSINTERNAȚIONALULTIMA ORĂ

Alegeri Italia. Victorie clară a coaliției de extremă dreapta, condusă de Giorgia Meloni – Prezența la vot, sub 70%

Alegeri legislative Italia. Se schimbă regimul politic din Italia. Sunt mari șanse ca votul italienilor să aducă la putere un guvern de extremă dreapta și să fie desemnată, în premieră, o femeie ca prim-ministru. Potrivit exit-poll-urilor de duminică seară, coaliția de centru-dreapta a câștigat iar Giorgia Meloni va fi premierul Italiei.

Alegeri legislative Italia. Giorgia Meloni va deveni primul premier-femeie al Italiei, potrivit primelor rezultate anunțate de exit-poll-uri la închiderea urnelor care indică victoria coaliției de centru-dreapta. Se anunță o perioadă grea, mai ales în contextul crizei economice, energetice și după pandemia de COVID-19, dar și al războiului din Ucraina. În plus, noul premier va avea de gestionat criza politică din țară, precum și relația cu Bruxelles, în condițiile în care s-au înmulțit atacurile la politica forului comunitar din ultimii ani. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a și ameninţat Italia că va fi sancționată ca Ungaria, prin tăierea accesului la fondurile europene, dacă va câștiga extrema dreaptă condusă de Giorgia Meloni şi de Matteo Salvini.

Italienii decid dacă își aleg guvernul cel mai de dreapta de la cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul unor alegeri urmărite de toate țările europene. Alegerile au fost organizate în urma demisiei lui Mario Draghi, ce a dus la dizolvarea Parlamentului italian pe 21 iulie.

Urnele s-au închis duminică, la ora 23:00, ora Italiei (ora 24:00, ora României). Prezența la vot a fost de 64,67%, relatează Euronews. Cu jumătate de oră înainte de închiderea votului, prezența la vot era de 74%, potrivit presei italiene.

Aproximativ 51 de milioane de italieni au fost chemaţi la urne pentru a-şi exercita dreptul la vot.