Alegerile europarlamentare vor avea loc în statele membre ale Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie 2024, fiind așteptați la urne peste 370 de milioane de alegători. În România, alegerile pentru Parlamentul European au loc simultan cu cele locale, în 9 iunie.
Parlamentul European
Parlamentul European (PE) este ramura legislativă a Uniunii Europene (UE) și una dintre cele șapte instituții ale acesteia. Este ales prin vot direct și alcătuit din membri reprezentând toate țările UE.
PE decide cu privire legislația uniunii, inclusiv cu privire la bugetul multianual, împreună cu Consiliul Uniunii Europene (guvernele statelor membre ale UE).
PE poate trage la răspundere alte instituții europene, precum Comisia Europeană. El alege președintele Comisiei Europene și joacă un rol-cheie în verificarea comisarilor desemnați prin audieri individuale. Mai multe despre atribuțiile PE puteți afla AICI.
Sediul central al PE este la Strasbourg, dar cea mai mare parte a activităților comisiilor parlamentare se derulează la Bruxelles. Secretariatul general al instituției se află în Luxemburg.
Alegerile din iunie
În perioada 6 – 9 iunie 2024, aproape 400 de milioane de cetățeni europeni vor fi chemați la urne pentru a-i alege pe cei 720 de deputați din următorul Parlament European.
Legea electorală a UE prevede că alegerile pentru Parlamentul European au loc o dată la cinci ani, într-un interval de timp de patru zile, de joi până duminică. Anul acesta, Olanda dă startul în 6 iunie, urmată de Irlanda, unde votul are loc vineri, 7 iunie, și de Letonia, Malta și Slovacia, unde se va vota sâmbătă, 8 iunie. În Cehia, urnele vor fi deschise vineri și sâmbătă, în timp ce în Italia se va vota sâmbătă și duminică.
În România și celelalte state membre ale UE, alegerile europene vor fi organizate duminică, 9 iunie.
Organizarea alegerilor
Alegerile europene se organizează conform legislației naționale a statelor membre, dar există și o serie de dispoziții comune stabilite în legislația Uniunii. Este necesar să se asigure reprezentarea proporțională. Majoritatea țărilor sunt organizate ca o circumscripție unică. Există însă și excepții: Belgia, Irlanda, Italia și Polonia își împart teritoriul în mai multe circumscripții.
Cetățenii Uniunii care locuiesc în alt stat membru decât cel de origine pot alege să voteze și să candideze în acel stat.
Cât privește listele electorale, există mai multe sisteme naționale, de la liste închise (pe care nu se poate schimba ordinea candidaților), până la liste semi-deschise (alegătorii pot schimba poziția candidaților pe o singură listă aleasă) și liste deschise (alegătorii pot alege candidați de pe mai multe liste).
Vârsta de vot este și ea stabilită de legislația națională. În majoritatea statelor membre se votează începând de la 18 ani. Excepție fac Grecia (17 ani) și Austria, Belgia, Germania și Malta (16). Vârsta minimă la care se poate candida variază în țările Uniunii, de la 18 la 25 de ani.
De ce să votezi?
Rezultatul alegerilor europene are un impact asupra a milioane și milioane de oameni. Parlamentul European adoptă legi care afectează întreaga lume: de la țări mari la mici comunități.
Legislația UE reglementează diverse preocupări pe care le au cetățenii: mediul, securitatea, migrația, politicile sociale, drepturile consumatorilor, economia, statul de drept și multe altele.
Prin vot vei alege deputații în Parlamentul European care te vor reprezenta la pregătirea noilor legi și vei influența alegerea Comisiei Europene.
„Într-o lume din ce în ce mai complexă, instabilă și interconectată, Uniunea Europeană se confruntă cu provocări globale pe care nicio țară din UE nu le poate aborda cu succes de una singură. Gestionarea acestor numeroase provocări este o sarcină deosebit de importantă – iar votul tău este mijlocul prin care poți influența direcția în care mergem.
Democrația nu ar trebui niciodată considerată ca fiind de la sine înțeleasă. Ea este o realizare colectivă – și o responsabilitate colectivă în care fiecare are rolul său. Democrația începe la nivelul cetățenilor: ea se pune în mișcare prin votul la alegerile europene, iar deciziile luate la nivel european ne afectează viața. Dacă nu participăm, nu putem să ne influențăm viitorul; mai mult decât atât, democrația parlamentară europeană își pierde puterea, iar valorile sale își pierd sensul”, transmit cei de la PE.
Ce se întâmplă după alegeri?
În zilele de după alegeri, autoritățile naționale ale statelor membre transmit PE numele deputaților europeni aleși, după ce verifică dacă aceștia nu dețin mandate sau nu ocupă funcții incompatibile.
Negocierile pentru formarea grupurilor politice încep după alegeri și pot dura până la prima sesiune plenară. Un grup politic trebuie să fie compus din cel puțin 23 de eurodeputați aleși în cel puțin un sfert din statele membre (adică în cel puțin șapte state membre).
Pentru a fi recunoscute oficial la 16 iulie, data la care are loc ședința plenară constitutivă a Parlamentului, grupurile politice trebuie să-i transmită președintelui denumirea lor, declarația politică și componența până la 15 iulie 2024.
Noua legislatură începe oficial marți, 16 iulie 2024, când deputații europeni nou aleși se vor reuni la sediul PE din Strasbourg pentru o sesiune care va dura până vineri, 19 iulie. Ei vor alege președintele, 14 vicepreședinți și cinci chestori.
Președintele Comisiei Europene va fi ales după constituirea Parlamentului. Acest lucru se poate întâmpla în prima sesiune de după vacanța de vară (16-19 septembrie).
Alegerile europarlamentare în România
În România, alegerile pentru PE au loc în aceeași zi cu alegerile locale: 9 iunie. Listele electorale folosite vor fi diferite.
La europarlamentare nu se poate vota prin corespondență, ci doar în secție, în ziua alegerilor. Se poate vota și în străinătate, în baza unui act de identitate (pașaport, carte de identitate sau buletin).
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români aflați în străinătate sau de cetățenii români domiciliați în străinătate. Nu puteți vota în țară cu aceste documente.
Alegătorii pot vota în țară:
- în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, pe liste permanente
- în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare
Alegătorii pot vota în străinătate:
- la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Se poate vota chiar dacă nu ai domiciliul stabilit acolo și ești doar în trecere.
Atenție! Campania electorală începe oficial pe 9 mai, ora 00:00 și se termină pe 8 iunie 2024, ora 7.