GENERAL

„Alegătorii” pro-Trump din Wisconsin, loviți de primul proces de acest fel

Un proces intentat marți de un grup de locuitori din Wisconsin îi vizează pe susținătorii lui Trump care au pretins că reprezintă lista validă de electori prezidențiali pentru 2020 în acest stat, în pofida victoriei președintelui Biden în acest stat.

Acest litigiu, primul de acest fel, urmărește să tragă la răspundere o duzină de inculpați numiți pe care îi acuză de comiterea unui plan fraudulos de subminare a democrației, încercând să ocolească voința alegătorilor din Wisconsin – și să descurajeze eforturi similare în viitor.

„Nu așa se desfășoară alegerile în Statele Unite”, a declarat Mary McCord, director executiv al Institutului pentru apărare și protecție constituțională de la Universitatea Georgetown, unul dintre grupurile de interes public care susțin procesul. „Atunci când candidatul tău pierde, nu poți să te duci să votezi și să depui buletinele de vot ca și cum candidatul tău ar fi câștigat.”

Plângerea de 55 de pagini, depusă la tribunalul statal de către un grup de cetățeni din Wisconsin, care include doi alegători aleși în mod democratic pentru Biden, susține că presupusa schemă electorală a încălcat legislația din Wisconsin și cea federală, chiar dacă nu a avut succes. Reclamanții solicită o hotărâre prin care să se declare că inculpații au uzurpat în mod ilegal rolul celor 10 electori din Wisconsin pentru Biden și au subminat autoritatea legală a alegătorilor de a alege candidatul pe care l-au ales.

Inculpații în acest caz cuprind 10 presupuși alegători frauduloși pro-Trump și doi avocați care au ajutat la coordonarea eforturilor lor.

„Indivizii numiți în acest caz au complotat pentru a deturna rolul statului Wisconsin în selectarea președintelui Statelor Unite și pentru a anula voința alegătorilor”, a declarat Jeff Mandell, președinte și consilier principal la Law Forward, un alt grup de interes public care susține procesul, într-o declarație. „Trebuie să-i tragem la răspundere pentru acțiunile lor ilegale, fără precedent și profund antidemocratice”.

Planul de a înlocui listele de electori pro-Trump din state-cheie în care fostul președinte Trump a pierdut s-a destrămat pe 6 ianuarie 2021, când fostul vicepreședinte Mike Pence a refuzat să respingă listele de electori valide ale lui Biden.

Atât Departamentul de Justiție, cât și comisia din Camera Reprezentanților care investighează atacul din 6 ianuarie au declarat că analizează circumstanțele care au înconjurat oferta de a propune alegători Trump din statele câștigate de Biden.