ACTUALITATEBREAKING NEWSLOCALULTIMA ORĂ

Alarmant/ÎNCĂ UN ȘOFER REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU CONSUM DE BĂUTURI ALCOOLICE LA VOLAN – 127 de șoferi reținuți de la începutul anului

 Polițiștii suceveni atrag atenția încă o dată că vor dispune măsuri ferme, inclusiv privative de libertate față de șoferii care pun în perocol siguranța rutieră urcându-se la volan băuți sau sub influența substanțelor interzise.

               De la începutul acestui an, 127 de șoferi au fost reținuți și introduși în arestul IPJ Suceava pentru infracțiuni la regimul rutier.

La 31.10.2023 polițiștii au continuat cercetările privind un eveniment rutier din data de 29.10.2023, de pe raza com. Moldovița, jud. Suceava.

S-a stabilit faptul că la data de 29.10.2023, în jurul orei 16:00, un bărbat de 27 ani, din com. Moldovița, a condus autoturismul pe D.J. 176, pe raza localității Moldovița, iar la intersecția cu D.C. Demăcușa, nu a adaptat viteza la efectuarea manevrei de schimbare a direcției de mers pentru a pătrunde pe D.C. Demacușa, moment în care a pătruns pe terasa unui local public, situat pe partea dreaptă a sensului de mers.

Pe terasa localului se aflau doi bărbați de 60 ani și respectiv, de 72 ani, ambii din com. Moldovița, care au fost acroșați ușor și accidentați ca urmare a evenimentului rutier.

În urma evenimentului, șoferul de 27 de ani a părăsit locul accidentului fără încuviințarea organelor de poliție, fiind identificat de polițiști ca urmare a măsurilor dispuse pe D.C. Demăcușa, la aproximativ un kilometru față de locul producerii accidentului.

Conducătorul auto a fost testat cu etilometru din dotare, rezultatul fiind de 1,25 mg/l alcool în aerul expirat. Totodată, s-a procedat și la testarea cu aparatul drugtestul, rezultatul fiind negativ la toate substanțele.

S-a întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracţiunilor de „vătămare corporală din culpă”, „părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia”, „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

La 31.10.2023, în urma completării și adiministrării materialului probator, polițiștii au dispus luarea măsurii de reținere fața de șoferul de 27 ani, din com. Moldovița, acesta fiind introdus în Centru de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava.

 

 

Atenție la modificările legislative – Legea numărul 213/2023!

 

Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.

 

Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

  • nu deținea permis de conducere;
  • deținea un permis de conducere necorespunzătorcategoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

 

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

 

Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

 

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!             

 

  FĂRĂ ALCOOL ȘI DROGURI LA VOLAN, DRUMURILE SUNT MAI SIGURE!

 

sursa:IPJ Suceava