SĂNĂTATE

Alarmant. Cine este de vină? În 2022- cea mai mare incidenţă de cazuri noi de cancer din ultimele două decenii

Pe fondul crizei de sănătate publică cauzată de răspândirea SARS-CoV-2, ca urmare a posibilităţii reduse de a consulta un medic sau prin consultarea cu întârziere a acestuia, numărul cazurilor noi de cancer a crescut, face cunoscut Direcţia de Sănătate Publică Suceava în informarea privind starea de sănătate a populaţiei în anul 2022.

„În contextul pandemiei COVID19, prin neprezentarea la medic sau prin prezentarea târzie, în anul 2020 s-a înregistrat cea mai mica incidenţă din ultimii 20 ani, în anul 2022 fiind înregistrată cea mai mare incidenţă” se evidenţiază într-o informare a DSP.

Potrivit sursei citate, în anul 2022 în judeţul Suceava au fost înregistrate 2.652 de cazuri noi de cancer, mai mult cu 1.012 cazuri raportat la 2021, ceea ce înseamnă un spor de 38,16%. Potrivit informării DSP, comparativ cu anul precedent, în anul 2022 cele mai multe cazuri noi au fost luate în evidenţă la cancerul colorectal, respectiv cu 128 de cazuri în plus.

La cancerul de prostată s-au înregistrat cu 95 mai multe cazuri decât cu un an în urmă, iar la cancerul bronhopulmonar s-au consemnat cu 190 de cazuri noi peste cele din anul 2021. „Prin prezentarea târzie la doctor, cazurile de cancer au fost depistate târziu, ceea ce a dus la o creştere a numărului de cazuri rămase în evidenţa cabinetului de oncologie” se subliniază în informarea privind starea de sănătate a populaţiei în anul 2022 a Direcţiei de Sănătate Publică.