ACTUALITATENAȚIONAL

Agent Green da in judecata Ministerul Mediului pentru anularea ordinului de impuscare a 426 ursi

In ultima zi petrecuta la Ministerul Mediului, Tanczos Barna, a semnat decretul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populației de urși. Pe baza acestui lucru, au fost aprobat din nou cotele de prevenire si interventie pentru populatia de ursi: 426 de exemplare pot fi scoase in scop de prevenire si 55 in scop de interventie. „Am semnat o ordonanță privind vânătoarea în scop de prevenire și intervenție și am trimis-o de la minister la Academia Științifică și Consiliul de Vânătoare pentru aviz, după care va fi publicată în Buletinul Oficial”, a precizat joi, Tanczos Barna.

ONG-ul de mediu Agent Green din România a declarat că ordinul este o greșeală gravă care va decima populația de urși din România, unul dintre ultimele bastioane din Europa ale acestor animale rare.

“Ursul brun este o specie protejată la nivel european, foarte importantă pentru menținerea echilibrului ecosistemelor. Pentru că este o specie care se poate deplasa pe distanțe lungi, statele membre UE trebuie să gestioneze această specie astfel încât să fie locuibilă”, a declarat BIRN avocata agentului Green, Catalina Radulescu.

Ea a spus că agentul Green va da în judecată Ministerul Mediului pentru a obține suspendarea și anularea „ordinului ministrului abuziv” și va raporta cazul Parlamentului European.

„Agent Green a publicat recent o petiție depusă Parlamentului European și un raport detaliat privind legislația de gestionare a acestor specii de urși. Această legislație a României încalcă legislația europeană, punând în pericol atât obiectivele de conservare ale speciei, cât și viața și siguranța cetățenilor”, a adăugat ea.

Numărul exact al urșilor din România este necunoscut pentru că încă nu a apărut o numărătoare științifică. Majoritatea estimărilor neoficiale plasează populația cel puțin 6.000, sau aproximativ 60% din întreaga populație europeană, excluzând Rusia.

„Numărarea după estimare bazată pe observațiile vizuale ale urșilor nu este relevantă deoarece un urs poate fi numărat de mai multe ori”, a adăugat Radulescu.