BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Afirmațiile SUA cu privire la presupusa utilizare a armelor chimice de către Rusia fără temei — ambasada

Ambasada Rusiei la Washington a respins ca nefondate afirmațiile purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, despre posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina.

„Am luat notă de declarațiile provocatoare făcute de secretarul de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, la un briefing din 12 aprilie, că țara noastră ar putea folosi arme chimice în lumina presupuselor eșecuri ale operațiunii militare speciale din Ucraina”, a spus ambasada într-un comunicat. „Ned Price s-a remarcat încă o dată prin vorbirea lui inactivă, care nu a fost susținută de o singură dovadă.” Diplomații au remarcat că forțele armate ruse „nu au și nu pot avea niciun agent de război chimic” la dispoziție, deoarece Rusia a eliminat toate stocurile de arme chimice încă din 2017. „Informațiile confirmate de Ministerul rus al Apărării cu privire la pregătirea provocărilor radicalilor ucraineni cu utilizarea substanțelor chimice sunt deranjante. Avem și întrebări cu privire la originea acestor substanțe”, se arată în comunicat. „Solicităm Washingtonului să înceteze răspândirea dezinformării. În schimb, colegii ar fi trebuit să intensifice procesul de demilitarizare chimică a țării lor. Statele Unite rămân singurul stat parte la Convenția privind armele chimice care nu și-a îndeplinit angajamentele internaționale pe care și le-au luat”, declarația spune. „Arsenalul american de arme de acest tip reprezintă o amenințare reală pentru umanitate”.

Price a declarat marți reporterilor că „Rusia ar putea încerca să recurgă la arme chimice” în timpul operațiunii sale militare speciale din Ucraina. El a susținut, printre altele, că „forțele Rusiei pot folosi o varietate de agenți de control al revoltelor, iar asta include gaze lacrimogene amestecate cu agenți chimici care ar provoca simptome mai puternice”. Purtătorul de cuvânt oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul maior Igor Konașenkov a declarat mai devreme că serviciul de securitate al Ucrainei SBU a organizat o provocare cu utilizarea de substanțe toxice împotriva civililor. El a subliniat că forțele armate ruse, angajate în operațiunea militară specială din Ucraina, nu au arme chimice la dispoziție.

sursa:agentia de presa rusa TASS