GENERAL

AFAD si-a incheiat misiunea in Vama Siret

AFAD( Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului Turc de Interne al Ministerului de Interne)   si-a terrminat misiunea in Vama Siret.  Ultimii doi angajati  ai institutiei de apararea impotriva dezastrelor, au fost retrasi din misiunea de la frontiera Siret, la sfarsitul lunii aprilie. AFAD a sosit  cu ajutoare umanitare In Vama Siret in data de 27 februarie  2022 iar timp de mai bdoua luni au venit in sprijinul refugiatilor din Ucraina atat la frontiera cat si in localitatile din Ucraina.

Turcia s-a numarat printre tarile au acordat si acorda ajutoare constand in special in medicamente, imbracaminte, alimente, produse de igiena si destinate domeniul sanaattii  inca de la inceputul razboiului in Ucraina. AFAD si Semiluna Rosie,organizatii neguvernamentale  dar si  companii turcesti au transportat  zeci de convoaie umanitare in Ucraina.  Acestia au oferit inclusiv, mancare calda refugiatilor din Ucraina in Cernauti, Kiev si Liopoli.

,Am fost din primele zile ale razboiului alauri de refugiatii din Ucraina. Am sprijinit aici in frontiera dar am trecut si dincolo in Ucraina. Am fost aici sa oferim sprijin umanitar.Am distribuit mancare, rechizile pentru copii, mancare calda, truse de prim ajutor.Am avut si turci care au ajuns aici venind din Ucraina. Au fost si alte nationalitati care au plecat din Ucraina imediat ce razboiul a inceput,, ne-a spus Hakan, unul din cei doi reprezentanti AFAD, cu o zi inainte de a pleca din misiunea din Vama Siret.

Nu trebuie omis faptul ca Ambasada Turciei şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD), cu sprijinul şcolii Maarif şi al voluntarilor din comunitatea turcă din Bucureşti, au organizat, în perioada 2-3 martie, acţiuni de repatriere pentru mii de persoane evacuate din Ucraina. La Siret, Ministerul Sănătăţii din Turcia a avut instalat un spital de campanie, unde o echipă medicală ofera asistenţă de prim-ajutor”.

Potrivit Ambasadei Turciei, încă din prima zi a crizei, o echipă a ambasadei „facilitează trecerea turcilor prin vama Siret, iar Consulatul General al Turciei la Constanţa coordoneazza tranzitul în siguranţă prin punctele de trecere a frontierei, cu precădere Isaccea, dar şi Galaţi şi Oancea, în strânsă colaborare cu autorităţile locale române”.

Numarul destul de scazut al refugiatilor din Ucraina i-a determinat pe cei din conducerea AFAD sa retraga specialistii in ajutor umanitar in caz de dezastre.  Autoritatea Turca pentru Administrarea Situatiilor de Urgenta  (AFAD) continuă să sprijine poporul din Ucraina.

,