Probele fizice pentru admiterea la Academia de Poliţie sunt de la an la an tot mai grele. Trei din zece candidaţi au fost respinşi pentru că au picat examenul sportiv. Aşa că tinerii care vor să fie la anul jandarmi, poliţişti sau pompieri au început deja antrenamentele pe trasee special amenajate întocmai ca la examinare.
Candidaţii trebuie să treacă probe de sărituri, rostogoliri, ridicare de haltere, târât printr un tunel de aproape zece metri şi escaladare. Cel mai dificil este să transporte un manechin de aproape 60 de kilograme greutate. Pentru nota minimă de promovare, cursa trebuie parcursă în maximum 3 minute şi 20 de secunde. Pentru nota 10, în 2 minute şi 26 de secunde.
Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: În învățământul de masă nu se mai ţin orele de sport. Candidaţii nu mai reuşesc să sară de pe loc, să sară o capră, se dezechilibrază când trebuie să se rostogolească.
2022, unul dintre cei mai slabi ani pentru Academia de Poliţie
În plus, Ministerul de Interne ia în calcul introducerea unor probe şi mai grele în următorii ani. Oficial, vestea nu a fost dată candidaţilor. Anul acesta a fost unul dintre cei mai slabi pentru Academia de Poliţie. Media de intrare a fost de 7,50 iar aproape 30 la sută dintre candidaţi au picat la probele sportive.
Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: Anul acesta am avut o concurenţă de doi candidaţi pe un loc la Academia de Poliţie. În condiţiile în care anii precedenţi auzeam cifre de 8-10 candidaţi pe un loc.
Cifrele vin în contextul în care deficitul de personal în Ministerul Afacerilor Interne este de peste 25 de mii de oameni.
sursa:observator.tv