ACTUALITATENAȚIONAL

Acuzații grave după incendiul produs pe scena Untold din cauza artificiilor . Victor Lungu (Ziar de Cluj): „Autoritățile locale pun orașul preș la picioarele acestui festival”

Apar acuzații grave la adresa organizatorilor Untold și a autorităților locale din Cluj după ce un incendiu a izbucnit pe scenă în timpul festivalului din cauza artificiilor iar căile de ieșire de pe Cluj Arena au fost blocate de participanții panicați. Din fericire, incendiul a fost evitat în ultimul moment, fără să se extindă și să producă o tragedie.

Victor Lungu, redactor-șef la publicația Ziar de Cluj, a explicat pentru emisiunea News Pass cu Laura Chiriac, că stadionul Cluj Arena a fost proeictat pentru 32.000 de persoane, însă ISU Cluj a admis că a permis ca festivalul săs e desfășoare cu aproape 70.000 de participanți. Mai mult chiar organizatorii se laudă cu 75.000 de participanți.

Probleme grave apar și în ceea ce privește folosirea artificiilor, în apropierea clădirilor înalte de opt etaje și a cablurilor electrice:

„Noi vorbim aici de al treilea incident de acest fel. Acum patru ani, într-o zi de joi, a luat foc scena, nu s-a spus nimic. S-a mușamalizat. Joi a luat foc scena la 1:30 și vineri a mai luat o dată foc scena de la artificii. Cred că ar trebui să punem problema cum de Universității de Farmacie și Medicină din Cluj i se interzice accesul pe stadion tocmai ca să nu folosească artificii dar pentru Untold se permite.

Există o lege a artificiilor care spune foarte clar că între orele 24-6 nu se folosesc artificii decât cu niște excepții, care încalcă exact legea liniștii publice, altă lege care este călcată în picioare la Cluj. Vorbim de o distanță mai mică de 50 de m de construcții de locuință. Peste stadion există un hotel cu opt etaje, există case particulare, există spitale care sunt la 50-100 de m. La fel spune legea, la o distanță mai mică de 500 de m de instalații electrice de înaltă tensiune, or pe firul Someșului sunt exact acele instalații de înaltă tensiune, lângă stadion este linia de tramvai. Toate acestea nu se văd, nu s-a văzut până nu am publicat noi fotografii și imagini cum în timpul acelui icnident de vineri toate exiturile erau blocate, pline de oameni, în fața ușilor erau alte mii care nu reușeau să intre.

Acest stadion este pregătit, proiectat, autorizat ISU pentru 32.201 persoane, scrie în cartea tehnică. Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj spune că au autorizat pentru 68.000 de persoane. O autoritate publică, un organ al statului spune că a autorizat dublu față de capacitate, față de ce a primit autorizație. Emil Boc se filmează cu un stadion cu peste 70.000 de oameni înghesuiți ca sardinele. Chiar ei se laudă, organizatorii cu 75.000 de persoane plus o prezență de 125.000 în tot perimetrul acestui parc. Încercați să vă închipuiți că s-ar fi întâmplatsă fie o busculadă mai mare și oamenii ăia călcându-se în picioare acolo…opt ediții și un bulan deosebit pe care îl au acești organizatori”.

Victor Lungu susține că autoritățile locale sutn cele care permit organizatorilor Festivalului Untold să încalce legea:

„Autoritățile locale pun orașul preș la picioarele acestui festival, la picioarele acestui organizator Buta. Orașul este pus preș, se încalcă legea spațiilor verzi, se închiriază în bătaie de joc cu 10-12 bani pe m2 tot parcul pentru că au făcut ei un artificiu prin care zic ei că numai partea care o construiește, cel care închiriază respectivul spațiu public se plătește. Ei pun gardul și atunci cei 20 de cm lățime ai gardului cu tot cu picioarele pe care se sprijină gardul, or perimetrul le dă o suprafață pe care când o înmulțesc ajungem că întreg parcul două săptămâni nu mai ai acces ca și clujean pentru ridicola sumă de 12 bani pe m2. Este un abuz în serviciu, e formă continuată de șapte ediții”.

sursa:B1TV