administratie

Acuzații de fraudă la BAC. Deca: „Verificările nu indică nicio suspiciune. Nu putem face corelație între numărul de căutări pe internet și o potențială breșă de securitate”

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat, marți, că până acum nu s-au înregistrat incidente la Bacalaureat, dar în legătură cu anumite situații se fac în continuare cercetări.

Amintim că expresia „de bună seamă” s-a regăsit între cerințele la proba de Limba română a examenului de Bacalaureat, la profilul Real – Tehnologic. Dexonline a transmis că înainte de ora 10.00 au fost aproape 100 de căutări pentru această expresie, iar până-n 12.45 au fost 771. Asta în condițiile în care examenul a început la ora 9.00 și s-a terminat la ora 12.00.

Deca a spus, însă, că verificările de până acum nu indică „vreo suspiciune cu privire la potențiale incidente”, dar tot va dispune un audit informatic la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, acolo unde au fost concepute subiectele de examen.

Deca: Nu putem face corelație între numărul de căutări și o potențială breșă de securitate la nivelul subiectelor de la BAC

„Ca urmare a informațiilor pe care l-am văzut, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a procedat la identificarea elementelor de securitate asociate procesului de extragere a variantele de subiecte și de distribuire către centrele de examen. Spațiul de lucru e unul securizat. Toți cei care au avut acces la subiecte în acea dimineață au avut telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni nu a comunicat cu cineva din exterior.

Din punct de vedere al posibilității de a fi scăpat în piață subiectele, din toate verificările noastre nu e posibil.

Am verificat cu specialiștii din zona IT. Încercările de căutări efectuate de ieri și azi la nivelul Ministerului Educației relevă în privința expresiei „de bună seamă” date diferite. În funcție de unitatea digitală pe care o utilizăm și de locul din care se face căutarea, rezultatul e diferit. Inclusiv în această dimineață datele au fost diferite.

Am discutat și cu specialiștii de la compania care gestionează motoarele de căutare. În alte zile au fost căutări similare pe aceeași expresie, număr similar de căutări sau chiar mai mare, deci nu putem face corelație între numărul de căutări și o potențială breșă de securitate la nivelul subiectelor”, a explicat Ligia Deca.

Totuși, ministrul a precizat că va dispune un audit informatic la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Ce a spus Deca despre scurgerea subiectelor în timpul BAC-ului

Întrebată cum comentează faptul că subiectele de la Bacalaureat au apărut în timp real în spaţiul public, Ligia Deca a susținut că acestă situație a pornit de la un centru din Caraș Severin, iar comisia de la centrul de la Liceul Teoretic Decebal a fost schimbată, la solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Ea a mai spus că vor exista „consecinţe disciplinare serioase” pentru cei care au greșit.

„În paralel continuăm cercetările, să vedem cine a fost implicat şi care sunt consecinţele. Şi în celelalte cazuri măsurile au fost similare, înlocuirea comisiei, cercetare disciplinară.

Ele au fost făcute publice când elevii erau deja în şcoală, deci nu putem spune că au influenţat corectitudinea examenelor”, a mai precizat ministrul Educației.