CULTURĂ

Actorul Alexandru Arșinel va fi înmormântat in Cimitirul Belu si nu în Dolhasca. Este cetățean de onoare al județului Suceava

Actorul Alexandru Arșinel va fi înmormântat in Cimitirul Belu si nu în Dolhasca.  Artistul a murit  la vârsta de 83 de ani, după o luptă grea cu problemele de sănătate.Acesta se retrăsese din viața publică de o bună bucată de vreme din cauza bolii.

Actorul Alexandru Arşinel a primit  in luna iunie 2011, la Rădăuţi diploma de cetăţean de onoare a judeţului Suceava. Distincţia i-a fost acordată de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, înaintea spectacolului pe care Teatru de Revistă „Constantin Tănase” l-a susţinut sâmbătă la Rădăuţi. Actorul Alexandru Arşinel, născut la Dolhasca, a primit titlul de cetăţean de onoare a judeţului în ziua în care a împlinit vârsta de 72 de ani. „Am ţinut să vin astăzi aici să vă spun la mulţi ani şi să vă înmânez diploma de cetăţean de onoare a judeţului pentru tot ceea ce aţi făcut pentru noi”, a spus Flutur.

Vizibil emoţionat, Alexandu Arşinel a spus în faţa publicului venit la spectacol că această distincţie este cea mai importantă dintre toate diplomele primite în întreaga sa activitate de actor. „Am primit multe diplome în viaţa mea de actor. Pe asta o aştept de foarte mult timp, de când mi-aţi promis că îmi faceţi figura asta. Sunt emoţionat, cu atât mai mult cu cât întâmplarea face ca astăzi să împlinesc 72 de ani. Este emoţionant pentru mine, mai ales că în acest oraş al Bucovinei, în Rădăuţi, s-a născut mama mea. Mama mea fiind de origine germană. Vă mulţumesc foarte mult”, a spus actorul Alexandru Arşinel.

El şi-a oferit atunci sprijinul pentru acţiunile care vor fi organizate pentru promovara judeţului. „Vreau să-l felicit pe domnul Gheorghe Flutur pentru tot ceea ce face pentru judeţul nostru. O spun din toată inima. O fac de foarte multe ori, lăsând partipriurile politice deoparte. Noi cei din teatrul de revistă suntem în general în opoziţie. Noi trebuie să ne ascuţim clonţul să urmărim ce faceţi pentru ţara asta. Însă văd că faceţi foarte multe pentru judeţul nostru. Pentru asta vă felicit. Şi vă promit că ori de câte ori veţi avea nevoie şi vom putea vom fi alături de dumneavoastră şi de judeţul Suceava”, a mai afirmat Alexandru Arșinel. Înainte de începerea spectacolului de la Rădăuți, publicul prezent în sala Casei de Cultură i-au cântat maestrului „La Mulţi Ani!”.

Alexandru Arşinel s-a născut pe 4 iunie 1939 la Dolhasca, în Suceava,  fiind unul dintre cei mai cunoscuţi actori din România şi o vedetă incontestabilă a teatrului de revistă.

Actorul a primit numeroase medalii și premii

Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă precum și cea managerială a luat numeroase premii, medalii, ordine, dintre care amintim:

Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000);
Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – „Arta Spectacolului, în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (2004);
Premiul pentru spectacolele de musical acordat la Gala Premiilor revistei ‘Actualitatea Muzicală’ a UCMR (2008);
Premiul de Excelență la Gala Premiilor „Confidențial”pentru Management și pentru întreaga carieră artistică (2009, 2010);

Premii de Excelență și Premii Speciale la mai multe ediții ale Galelor Superlativelor VIP;
Premiul de Excelență și Premiul de Popularitate la Categoria „Actori” la Gala Celebrităților Anului 2010;
Medalia de Onoare a Federației Comunității Evreiești din România “pentru activitatea artistică prodigioasă dedicată teatrului românesc, pentru o viață de om exemplară, dăruită înțelegerii și apropierii dintre oameni, pentru un mare actor a cărui carieră se revărsă cu strălucire asupra scenei și publicului său” (2010);
Premiul Special și Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră (2012);
Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Românesc” la Gala Premiilor VIP pentru management de succes și pentru activtatea desfășurată la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” (2013), de patru ori pe podium la Categoria „Cel mai bun actor” la Gala „Zece pentru România”.

Alexandru Arșinel a jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio

Actor de teatru și film, Alexandru Arșinel a jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din țară și străinătate, dar și în numeroase producții cinematografice și seriale TV: „Vacanță la mare” – 1962, „Cerul începe la etajul trei” – 1967, Ultimele zile ale verii (1976), ‘Ana și hoțul” – 1981, ‘Ca-n filme – 1983, Vară sentimentală (1986), Colierul de turcoaze (1986), În fiecare zi mi-e dor de tine’ – 1987, ‘Miss Litoral – 1990, ‘Băiatul cu o singură bretea -1991, ‘A doua cădere a Constantinopolului – 1994, ‘Paradisul în direct’ – 1997, ”Sexy Harem Ada-Kaleh” – 2001, ”’Războiul sexelor’, 2007 – 2008 sau ‘Toată lumea din familia noastră’ – 2012. A realizat dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în fimele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) și a Șerifului în filmele „Mașini” („Cars”) și „Mașini 2” („Cars 2”). A fost Micul John în „Robin Hood” și maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”.

Alexandru Arșinel a înregistrat zeci de piese

Alexandru Arșinel a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Național Radiofonic, multe fiind incluse în colecții audio precum „Cufărul de cultură”: „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Franțuzitele” de Magda Duțu și „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Căsătorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, „Femeile care ucid bărbații” de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger.

A fost protagonist al sute de spectacole de teatru, de divertisment și musicaluri și a lansat o serie de albume muzicale – ‘Evergreen, Cântece de Crăciun, Ce faci astă seară tu?, Olé, Parfum de romanță’ sau ‘La mulți ani viață!’. Melodiile nemuritoare din repertoriul lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones sunt cele mai dragi sufletului său și le interpretează mereu în spectacolele de la Savoy și nu numai.

Alexandru Arșinel declara că, dacă s-ar fi născut în SUA, ar fi devenit un al doilea Frank Sinatra.