ECONOMIC

Acțiunile din Rusia se prăbușesc chiar și cu bursa de la Moscova închisă – experții numesc piața „neinvestibilă

Deși banca centrală a Rusiei a închis luni Bursa de Valori de la Moscova, o serie de fonduri axate pe Rusia care se tranzacționează în Statele Unite s-au prăbușit luni, reflectând sute de milioane de dolari din valoarea de piață a acțiunilor rusești, în timp ce sancțiunile internaționale împotriva țării au determinat experții să reconsidere viabilitatea investițiilor pe această piață.

După ce moneda națiunii s-a prăbușit la un minim record în tranzacțiile de dimineață, banca centrală a Rusiei a anunțat luni că va închide tranzacțiile bursiere la Bursa de Valori din Moscova, cel mai mare grup bursier al națiunii, până pe 5 martie, în timp ce „evaluează fezabilitatea” redeschiderii „în funcție de evoluția situației”.

Deși aproximativ 200 de acțiuni nu s-au tranzacționat luni la Bursa de Valori din Moscova, o mână de fonduri tranzacționate la bursă axate pe Rusia, care urmăresc coșuri de acțiuni din țară, au continuat să se tranzacționeze în SUA – cu VanEck Russia ETF și iShares MSCI Russia ETF, cele mai mari două, cu active de aproximativ 1 miliard de dolari și, respectiv, 350 de milioane de dolari, înregistrând o scădere de aproximativ 25% fiecare.

Fără o tranzacționare activă în Rusia, Harry Whitton, șeful departamentului de tranzacționare a vânzărilor de ETF-uri de la Old Mission Capital, a declarat pentru CNBC că prețurile se bazează în mare parte pe sentimentul investitorilor și pe contractele la termen ale acțiunilor, amintind că atunci când Grecia și-a închis piețele în timpul a șase săptămâni de turbulențe economice în 2015, acțiunile s-au redeschis la aproape aceeași valoare ca și ETF-urile din SUA.

Unele dintre cele mai mari dețineri de acțiuni din fonduri includ giganții petrolieri Gazprom și Rosneft, precum și instituția financiară Sberbank, ale cărei acțiuni listate la Londra s-au prăbușit luni cu 74%.

Cu sute de milioane de dolari în valoare de piață ștearsă în SUA, un director executiv de top al furnizorului de indici MSCI a declarat luni pentru Reuters că piața rusă a devenit „neinvestibilă”, argumentând că scoaterea cotațiilor națiunii din indici a fost un „pas natural următor” dacă clienții și investitorii nu pot efectua tranzacții pe piață.

Luni, la CNBC, analistul Kamakshya Trivedi, de la Goldman Sachs, a fost de acord, afirmând că sancțiunile internaționale tot mai mari care pedepsesc Rusia pentru invazia sa în Ucraina au făcut națiunea „din ce în ce mai neinvestibilă pentru investitorii globali”, în timp ce măsurile care vizează activele de rezervă ale băncii centrale au contribuit la scăderea rublei la minime record.

Pierderile s-au acumulat atât de mult luni, încât atât Bursa de Valori din New York, cât și Nasdaq au oprit temporar luni tranzacționarea unor acțiuni și ETF-uri cu sediul în Rusia, așa cum se întâmplă de obicei în perioadele de volatilitate ridicată.

Repercusiunile economice de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei la începutul zilei de joi s-au intensificat luni, pe fondul unei liste tot mai mari de sancțiuni care vizează guvernul, întreprinderile și oligarhii ruși. Vânzarea de luni a dus la scăderea acțiunilor rusești cu aproape 50% în ultima săptămână, în timp ce rubla națiunii s-a scufundat la un minim istoric de aproape 118 față de dolarul american în tranzacțiile offshore. În plus, gigantul petrolier British Petroleum a anunțat duminică că va renunța la participația de 19,75% pe care o deține la Rosneft, o firmă de stat care furnizează Rusiei o mare parte din combustibilul său, după atacul neprovocat al țării asupra Ucrainei.

sursa articol:www.forbes.com

 

Print Friendly, PDF & Email