ACTUALITATELOCAL

Acțiunea Blocada / I.P.J. Suceava – Comunicat Rezultate Acțiune Blocada

În perioada 30.06.-02.07.2023, IPJ Suceava desfășoară la nivel județean Acțiunea Blocada. Se acționează cu efective sporite și utilizarea tuturor mijloacelor din dotare pentru creșterea gradului de siguranță în segmentul stradal, descurajarea și sancționarea comportamentelor de tip violent și antisocial, creșterea gradului de siguranță rutieră și prevenirea consumului de alcool și substanțe interzise.

 

În primele două zile ale acțiunii (30.06.-01.07.2023), polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au desfășurat activități în sistem integrat împreună cu jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, polițiști de frontieră si lucratori de poliție locală.

 

În total, peste 500 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și polițiști locali au organizat și desfășurat 86 de acțiuni punctuale pe raza întregului județ.

 

În cadrul acțiunilor au fost constatate 27 de infracțiuni.

 

Au fost constituite 64 de filtre rutiere pe principalele artere de circulație, au fost legitimate 1253 de persoane, au fost verificate 606 vehicule și 74 de locații publice (baruri, piețe, târguri, zone aglomerate, etc.).

 

În urma activităților desfășurate, au fost aplicate 210 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 75.325 lei, cele mai multe la regimul rutier si pentru acte de tulburare a linistii publice.

 

Au fost reținute, în vederea suspendării, 21 de permise de conducere și au fost ridicate 24 de certificate de înmatriculare.

 

Au fost testați 545 de conducători auto pentru consumul de alcool și 27 de conducători auto pentru consumul de substanțe psihoactive.

 

Astfel de acțiuni, care au ca scop menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, vor continua și în perioada următoare.

 

Exemple semnificative din cadrul acțiunii Blocada

De asemenea, în cadrul acțiunii Blocada, în cursul zilei de ieri, 01.07.2023, în jurul orei 16:40, în timp ce efectuau serviciul de supraveghere și control al traficului rutier în municipiul Suceava, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Suceava-Biroul Rutier, aflându-se pe strada G.A. Ghica, din municipiul Suceava, au depistat și oprit autoturismul ma care circula pe str. G.A. Ghica, condus de către un bărbat de 34 ani, din mun Suceava.

S-a procedat la testarea conducătorului auto cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.De asemenea, acestuia i s-a solicitat să se supună unui test pentru depistarea prezenței substanțelor psihoactive, rezultatul fiind pozitiv- canabis (THC-5).

Șoferul a fost condus la Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou“ Suceava, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea determinării prezenței în organism a substanțelor psihoactive.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. (2) din Codul Penal.

 

La 01.07.2023, în jurul orei 17:28, un echipaj de poliție din cadrul  Poliţiei Municipiului Vatra Dornei – Compartimentul Rutier, în timp ce se afla în serviciul de patrulare şi control al traficului rutier, pe strada Argestru din municipiul Vatra Dornei, județul Suceava, acționând în baza planului de acțiune pe linia combaterii conducerii sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, a oprit pentru control autoturismul condus de către un tânăr de 22 ani din comuna Albești, judeţul Botoșani.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ. Întrucât existau suspiciuni cu privire la comportamentul acestuia, s-a procedat la testarea cu aparatul drugtest Drager, rezultatul testului fiind ,,Pozitiv” pentru substanța „Benzodiazepines”, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Vatra Dornei, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii substanțelor psihoactive.

Polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală potrivit art. 336 alin. (2) din Codul penal, iar cercetările sunt efectuate de către Compartimentul Rutier Vatra Dornei.

 

La data de 01.07.2023, în jurul orei 17.00, polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava-Biroul Rutier, au procedat la oprirea regulamentară pe str. Alexandru Grigore Ghica din mun. Suceava, a unui autoturism condus de catre un bărbat de 23 de ani domiciliat în comuna Stroiești, județul Suceava.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul Etilometru rezultatul fiind 0,00mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior acesta a fost supus testării cu aparatul Drugtest, rezultatul fiind pozitiv la AMP amfetamină.

Șoferul a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava unde i-au fost prelevarea mostrelor biologice în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive.

Polițiștii au întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe, faptă prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal.