CULTURĂ

Acord pentru desfășurarea Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, semnat la Cernăuți

Festivalul „Întâlniri Bucovinene” reprezintă cel mai amplu eveniment internațional de folclor, fiind de o importanță deosebită și fără echivalent în Europa. Scopul său esențial este conservarea și reînvierea tradițiilor culturale variate ale Bucovinei, regiune multinațională și plină de istorie.

„Cu fiecare an ce trece, festivalul adună din ce în ce mai multe ansambluri folclorice, oferind o platformă pentru reprezentarea tuturor comunităților naționale și etnice din Bucovina. În fiecare ediție a „Întâlnirilor Bucovinene”, au participat peste 500 de ansambluri cu rădăcini bucovinene”, a menționat Iulia Hrițcu-Andrieș, șeful adjunct al Administrației Militare Regionale Cernăuți.

În același timp, festivalul contribuie la consolidarea cooperării transfrontaliere, având parteneriate cu instituții culturale și organe de autoadministrare locală din Polonia, Ucraina și România.

Prima ediție a festivalului „Întâlniri Bucovinene” a avut loc în 1990, având participanți din Polonia și regiunea Cernăuți. În anii următori, festivalul a devenit un punct de referință internațional pentru prezentarea culturii populare a diferitelor grupuri etnice din Bucovina. Festivalul se desfășoară anual în Ucraina, Polonia, România, Slovacia, Germania, Republica Moldova și Ungaria.