SĂNĂTATE

Accident de muncă al inginerei tehnlog de la SC Bucovina SA. Arsură chimică cu acid sulfuric în zona ochiului drept

Accident de muncă. Ieri, lucrătorii Secției 9 Poliție Rurală Șcheia au fost sesizați prin apel SNUAU 112 cu privire la faptul că o tanara  a a fost victima unui accident de muncă petrecut la SC Bucovina SA din sat/com. Aceasta este anagajată pe funcția de inginer tehnolog în cadrul societății.

În data de 13.09.2022, în jurul orei 14.05, numita Ujeniuc Sorina se afla singură în laboratul de analize fizico-chimice unde efectua o analiză a laptelui praf, cu ajutorul unui butirometru, in interiorul căruia au fost introduse acid sulfuric, lapte praf și alcool izoamilic pentru a determina grăsimea laptelui.

Într-un moment de neatenție, în timp ce inginera manevra respectivul recipient prevăzut cu două dopuri din cauciuc la capete, unul din dopurile buritometrului a sărit, iar substanța din interior s-a împrăștiat pe bancul de lucru cât și  pe fața sus-numitei, motiv pentru care persoana în cauză a apelat SNUAU 112, fiind preluată și transportată la UPU Suceava de către un echipaj medical.

La UPU Suceava numitei Ujeniuc Sorina i-au fost acordate îngrijiri medicale de specialitate, fiind diagnosticată preliminar cu arsură chimică cu acid sulfuric în zona ochiului drept, accident de muncă, fără a rămane internată în unitatea spitalicească.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”vătămare corporală din culpă”, prev. de art. 196 alin. 2 și 3 din Codul Penal, ”neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”, prev. de art. 349 alin.1 și 2 din Codul Penal și ”nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”, prev. de art.350 alin. 1 și 3  din Codul Penal, urmând a se dispune procedural.