INTERNAȚIONAL

Aboliți NATO, spune europarlamentarul independent Mick Wallace

Richard Boyd Barrett condamnă Rusia, dar spune că Irlanda „nu ar trebui să se alinieze la NATO

Europarlamentarul independent Mick Wallace a criticat Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și a cerut ca Europa să militeze pentru abolirea acesteia în urma escaladării crizei din Ucraina.

Într-o postare pe rețelele de socializare după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut oficial luni două regiuni separatiste din estul Ucrainei, dl Wallace a afirmat că „doar un război la scară largă între Rusia și Ucraina ar satisface NATO”.

„Poporul european trebuie să militeze pentru desființarea NATO – nu are nimic bun de oferit nimănui care preferă pacea în locul războiului”, a scris dl Wallace, care a votat împotriva unei moțiuni a Parlamentului European de a oferi împrumuturi de 1,2 miliarde de euro Ucrainei.

Pachetul fusese propus săptămâna trecută de Comisia Europeană, pe fondul temerilor iminente privind o invazie rusă în Ucraina. Majoritatea eurodeputaților au susținut împrumutul, 598 votând pentru, 52 împotrivă și 43 abținându-se.

Colegul independent Clare Daly a votat, de asemenea, împotrivă. Domnul Wallace a negat anterior că ar fi pro-rus. Cu toate acestea, el a declarat că „luptă împotriva retoricii anti-rusești și anti-chineze”.

Fără mâini
Mișcarea irlandeză anti-război a organizat joi seara o demonstrație în fața Dáil-ului pentru a protesta împotriva unui război în Ucraina, afirmând că atât NATO, cât și Rusia ar trebui să își țină „mâinile departe de Ucraina”.

Luând cuvântul în fața Dáil-ului, People Before Profit TD Richard Boyd Barrett a declarat că „vocea opoziției față de război” trebuie să fie auzită „având în vedere evoluțiile extrem de periculoase și îngrijorătoare”

Condamnând „incursiunile” rusești, el a spus că acestea nu ar trebui „să fie folosite ca o scuză pentru ca Irlanda să se alinieze cu NATO sau pentru a susține ideea că o acțiune militară din partea Occidentului” poate ajuta.

Rusia trebuie „condamnată și condamnată cu fermitate”, a spus dl Boyd Barrett, dar „nu trebuie să fim unilaterali și să recunoaștem că extinderea NATO în Europa de Est a contribuit, de asemenea, la inflamarea acestei situații extrem de periculoase”.

Irlanda nu a spus nimic în legătură cu „jocul NATO de a se extinde în Europa de Est și de a inflama acest conflict extrem de periculos”, a adăugat el.

sursa articol: www.irishtimes.com