BREAKING NEWSINTERNAȚIONALULTIMA ORĂ

A murit unul dintre avocații mitropolitului Longhin Jar. Moartea este învăluită în mister

Moarte învăluită în mister. Mitropolitul Longhin a rămas fără apărător.  În data de 15 noiembrie, a avut loc ceremonia de înmormântare a lui Valentin Suhar, unul dintre avocații mitropolitului Longhin de Banceni care i-a acordat asistență juridică în procesul judiciar în care ierarhul este acuzat de autoritățile ucrainene de încălcare a egalității cetățenilor în funcție de convingerile lor religioase.

Eparhia Cernăuților și Bucovinei, citând sursele provenite de la mănăstirea Banceni, a anunțatt că „moartea avocatului este învăluită în mister; majoritatea organelor sale au încetat să funcționeze simultan. În prezent, se investighează circumstanțele decesului”.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de călugării mănăstirii.

Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi a informat că decesul avocatului a survenit în urma otrăvirii, iar diagnosticul a fost pus de medicii.

„Informația despre otrăvirea avocatului arhiereului BOU au fost comunicate și pe canalul de televiziune românesc Realitatea Plus. Conform prezentatoarei, mitropolitul Longhin nu mai are niciun avocat – unul a fost arestat, iar celălalt a fost otrăvit”, scrie UJO,potrivit buspress.eu

Trimis în judecata

Mtropolitul Longhin Jar, starețul mănăstirii Banceni din cadrul Eparhiei Cernăuțiului și Bucovinei, care ține de Biserica Ortodoxă Ucraina, desprinsă canonic de Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia, va fi judecat sub acuzația de încălcare a egalității cetățenilor în funcție de convingerile lor religioase, conform Suspilne.

Potrivit unui comunicat al  Procuraturii regionale din Cernăuți, ca urmare a investigațiilor, ierarhul ar fi folosit în discursurile sale publice cuvinte menite să stârnească ura religioasă între credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ) și ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale (PȚU), ofensând sentimentele religioase ale susținătorilor PȚU, aflată în strânsă comuniune cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.

Conform legislației, pedeapsa pentru această infracțiune poate fi o amendă de la peste 3 mii de grivne la aproape 9 mii de grivne, restricționarea libertății pentru până la 5 ani sau închisoarea până la 3 ani.

Ce se știe despre acuzațiile aduse mitropolitului Longin

La data de 22 mai, starețului mănăstirii Bănceni, Longhin Jar, i s-a adus acuzația de incitare la ură interreligioasă. Potrivit informațiilor SBU (Serviciul de Securitatea al Ucrainei), în timpul slujbelor religioase, ierarhul de origine română ar fi făcut remarci jignitoare la adresa Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale, numind-o „biserică lui Antihrist” și „satanistă”. Pentru a confirma sau infirma acuzațiile de incitare la ură religioasă, s-a efectuat o expertiză lingvistică.

Pe pagina de Facebook a Eparhiei Cernăuțiului și Bucovinei s-a menționat că Longin a fost chemat la audieri pentru a fi intimidat și presat. La data de 21 mai, pe pagina Telegram a eparhiei a fost publicată o declarație a lui Longin, în care acesta afirmă că a fost convocat de poliție.

La 22 mai, în jurul orei 13:00, zeci de persoane s-au adunat în fața sediului poliție din Cernăuți pentru a-l susține pe episcopul Longin și pentru a protesta împotriva acțiunilor autorităților.

În data de 11 septembrie 2023, Longhin Jar a declarat într-un filmuleț publicat pe YouTube că ancheta în cazul său s-a încheiat și că a fost pus sub acuzare, iar dosarul său a fost trimis în instanță.

Mitropolitul a subliniat că nu este conștient pe ce motive se bazează acuzația și a accentuat că singura sa vină constă în dorința de a sluji „Bisericii sale” și „Dumnezeului său”, având drepturi constituționale în acest sens.

Vorbind despre pregătirea pentru proces și interogatorii, ierarhul a menționat: „Ei îmi fură foarte mult timp, timp pe care ar trebui să-l dedic copiilor, timp pe care ar trebui să-l dedic pregătirii pentru iarnă”.

Mitropolitul Longin din Banceni a exprimat regretul că în Ucraina nu a fost găsit nimeni care să atragă atenția asupra încălcării drepturilor credincioșilor ucraineni și a Constituției. În opinia sa, o astfel de situație ar putea deveni un precedent pentru întreaga lume. Referindu-se la acuzațiile aduse, arhiepiscopul a subliniat: „Iubesc țara mea și voi trăi întotdeauna în ea”.