ACTUALITATENAȚIONAL

A murit Nicu Covaci, liderul legendarei trupe Phoenix

Nicu Covaci, liderul legendarei trupe Phoenix, a murit vineri seara, la 77 de ani, într-un spital din Timișoara.“De azi ne-aşteaptă, Dincolo,
Cel Ce Ne-a Dat Nume.
Prin TOT ce ne-a lăsat Moştenire,
Nicu Covaci este, de azi,
Pururi,
NEMURITOR”, au scris membrii trupei pe pagina de Facebook Phoenix Transsylvania.

 

Liderul trupei Phoenix avea 77 de ani.

El a fost operat în luna martie, de urgenţă, pe creier, la Spitalul Judeţean Timişoara. Zilele trecute, pe pagina de Facebook a artistului, colegii săi au precizat că “tratamentul postoperator nu s-a putut finaliza din cauza complicaţiilor” apărute.

Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, s-a născut la 19 aprilie 1947, în Timişoara.

Unul dintre cei mai mari muzicieni români, care lasă moștenire creații nemuritoare, interpretate alături de membrii trupei, Nicu Covaci declara, cândva, pentru presă, că în copilărie a dorit să devină astronom, dar ulterior a fost fascinat de muzică.

Compozitor, chitarist, pictor şi grafician, Nicu Covaci a studiat din copilărie pianul, acordeonul, dar şi limbile străine. Apoi a învăţat să cânte la muzicuţă şi a luat lecţii de chitară. A studiat la Liceul de Arte Plastice şi la Institutul de Arte Plastice din Timişoara, conform blogului personal, www.nicucovaci.wordpress.com.

În anii 60, membrii trupei Phoenix erau considerati Beatles de România. În anii 70 au ajuns “pericol public” și au fost interziși de comuniști. În anii 80 au fugit în Occident și au devenit o legendă. În anii 90 s-au întors acasă și au recucerit România.

Formaţia a cunoscut mai multe variante de componenţă. Cea actuală este formată din muzicienii: Nicu Covaci – chitară, voce, Costin Adam – voce, Flavius Hosu – baterie, Dan Albu – chitară, voce, Cristi Gram – chitară, voce, Dzidek Marcinkiewicz – clape, bass, voce, Volker Vaessen – bass, Marc Alexandru Tinţ – chitară.

Printre foştii membri se numără artişti consacraţi precum Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, Josef Kappl, Mani Neumann, Mircea Baniciu, Florin (Moni) Bordeianu, Günther (Spitzly) Reininger, Kamocsa (Kamo) Béla, Costin Petrescu, Ionuţ Contraş, Bogdan Muntenita, Cristi Gram, Bogdan Bradu.

Discografia trupei în România cuprinde unele dintre cele mai influente albume muzicale româneşti de etno-rock: „Vremuri”, apărut în 1968, „Floarea stîncilor” din 1969, „Cei ce ne-au dat nume”, din 1972, reeditat pe CD în 1999, „Meşterul Manole”, în 1973, „Mugur de fluier”, 1974, reeditat pe CD în 1999, şi „Cantofabule” în 1975. Alte albume au fost lansate după întoarcerea trupei în România: ”În umbra marelui urs”, 2000, „În umbra marelui U.R.S.S”., 2003, „Baba Novak”, 2005, „Vino, Ţepeş!”, 2014.