administratieINTERNAȚIONAL

A murit Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova. Șefa statului Maia Sandu a decretat o comisie care va organiza funeraliile fostului președinte

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a incetat din viață miercuri, 13 septembrie.  Anunțul a fost făcut de către fostul ministru moldovean al Economiei, Constantin Tampiza, potrivit TV8.md. „La 13 septembrie, la ora 23.30 , Președintele Republicii Moldova Mircea Snegur a cedat în lupta cu boala incurabilă. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească lângă cei drepți”, a scris Constantin Tampiza.

Mircea Snegur a deținut mandatul de președinte al Republicii Moldova în perioada anilor 1990-1996 și este unul dintre liderii mișcării de eliberare și renaștere națională. A fost principalul susținător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii române a statutului de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor. Mircea Snegur a susținut proclamarea suveranității, obținerea independenței Republicii Moldova și a contribuit la recunoașterea tânărului stat de către Occident. A deținut funcția de președinte al Republicii Moldova de la 3 septembrie 1990, până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a decretat să fie constituită o comisie de stat care se va ocupa de organizarea funeraliilor lui Mircea Snegur, primul președinte moldovean. Printre membrii comisiei sunt miniștri, reprezentanți ai Președinției, dar și ai primarului general al municipiului Chișinău, relatează Newsmaker.