SĂNĂTATE

7,8% din decesele la nivel mondial sunt atribuite poluării aerului în aer liber; Cei mai multi cuprinsi intre 50 si+70 de ani

Poluarea aerului în aer liber a fost atribuită unui număr estimat de 4,51 milioane de decese în ultimul an. Acest lucru înseamnă că poluarea aerului în aer liber a fost responsabilă pentru 7,8% din decesele la nivel mondial.

În unele țări, aceasta este responsabilă pentru 10% din decese, sau chiar mai mult.

În harta de aici vedem ponderea deceselor anuale atribuite poluării aerului în aer liber în întreaga lume.

Atunci când comparăm ponderea deceselor atribuite poluării aerului în aer liber, fie în timp, fie între țări, nu comparăm doar amploarea poluării aerului în aer liber, ci și gravitatea acesteia în contextul altor factori de risc de deces. Ponderea poluării aerului nu depinde doar de numărul de persoane care mor prematur din cauza acesteia, ci și de alte cauze de deces și de modul în care acestea se schimbă.

Ratele de deces tind să fie cele mai ridicate în țările cu venituri medii
Spre deosebire de ponderea deceselor pe care am studiat-o anterior, ratele de deces nu sunt influențate de modul în care se schimbă alte cauze sau factori de risc pentru deces. Ratele de deces cauzate de poluarea aerului în aer liber ne permit să comparăm diferențele dintre țările și în timp în ceea ce privește impactul acesteia asupra mortalității.

Pe această hartă sunt prezentate ratele de deces cauzate de poluarea aerului în aer liber în întreaga lume. Ratele de mortalitate măsoară numărul de decese la 100.000 de persoane într-o anumită țară sau regiune.

Distribuția globală se reflectă în modelele pe care le observăm atunci când analizăm ratele de mortalitate în funcție de venit. Ratele de deces tind să crească pe măsură ce țările trec de la venituri mici la venituri medii prin industrializare, înainte de a scădea din nou la venituri mai mari, pe măsură ce se îmbunătățește atât poluarea aerului, cât și starea generală de sănătate.

Ratele de deces cauzate de poluarea aerului exterior sunt cele mai ridicate la populațiile mai în vârstă
Poluarea aerului în aer liber este un factor de risc pentru multe dintre principalele cauze de deces la nivel mondial: accident vascular cerebral, boli de inimă, cancer pulmonar și boli respiratorii.4 Cele mai multe dintre acestea sunt definite ca fiind boli netransmisibile (NCD) – boli care sunt cel mai des întâlnite la populațiile în vârstă. Poluarea aerului în aer liber exacerbează sau accelerează adesea amploarea bolilor netransmisibile, care pot duce la deces prematur.

Aceasta înseamnă că povara poluării aerului este, de asemenea, cea mai răspândită în cazul persoanelor în vârstă. În graficul de aici vedem ratele de deces cauzate de poluarea aerului exterior în funcție de grupa de vârstă. Populațiile cu vârste de 70 de ani și mai mari sunt în mod clar expuse unui risc mult mai mare de mortalitate prematură din cauza poluării aerului în aer liber. Acest lucru, desigur, nu rezultă din expunerea acută, ci din expunerea pe termen lung de-a lungul vieții lor.

Diferențele dintre ratele de mortalitate în funcție de vârstă pot fi explorate pentru orice țară și regiune, folosind comutatorul „change country” din graficul interactiv. În toate țările, găsim un model foarte consistent de rate de mortalitate mult mai mari în rândul populației mai în vârstă.