BREAKING NEWSRELIGIE

7 august. Sărbătoare de Sfânta Teodora, singura româncă trecută în rândul sfinţilor

În fiecare an, pe 7 august, creştinii ortodocşi prăznuiesc sărbătoarea de Sfânta Teodora. Sfânta Teodora de la Sihla, aşa cum este cunoscută în calendarul ortodox, este prima româncă trecută în rândul sfinţilor.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a recunoscut şi proclamat în mod solemn sfinţenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, la 20 iunie 1992, stabilind ca zi de prăznuire data de 7 august.

fânta Teodora a fost fiica lui Ştefan Joldea, un comandant de artilerie la Cetatea Neamţului, care a trăit în comuna Vânători-Neamţ. Fiica sa, Teodora, s-a căsătorit cu Elefterie, însă la scurt timp după căsătorie ambii au intrat în cinul monahal. Teodora a intrat la Schitul Vărzăreşti-Vrancea, iar soţul ei la Schitul Poiana Mărului.

Din cauza turcilor, Sfânta Teodora se retrage, alături de câteva măicuţe, în Munţii Buzăului, iar după zece ani de nevoinţă ajunge în Munţii Neamţului.

Calendar ortodox 7 august 2022. Sărbătoare cu cruce neagră de Sfânta Teodora

În Munţii Neamţului, Sfânta Teodora s-a întâlnit cu Ieroschimonahul Pavel, duhovnicul Sihastriei, care a dus-o în zona Sihlei, acolo unde nu exista încă Schitul Sihla.

După ani de rugăciune, Sfânta Teodora s-a mutat în peştera de la Sihla, acolo unde a rămas până la moarte. Puţina hrană şi-o procura din fructele din pădure sau din planta care creşte şi azi pe stâncile Sihlei, cunoscută drept „iarba dulce” sau „măcrişul Sfintei Teodora”.

Trupul Sfintei Teodora a rămas în peşteră, până după anul 1830, atunci când familia domnitorului moldovean Mihail Sturza, care a rennoit Schitul Sihla, a aşezat moaştele ei în raclă şi le-a depus în biserica schitului, spre închinare. În anul 1856, în timpul ocupaţiei ruseşti, moaştele Sfintei Teodora au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde sfânta este venerată cu numele de Sfânta Teodora din Carpaţi.

Calendar ortodox 7 august. Rugăciune către Sfânta Teodora

„O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dum­nezeu, ai sporit.

Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit. Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a des­coperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.

De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor ca și noi, păcătoșii, în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să do­bândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!”.

Ce nume se serbează de Sfânta Teodora Teodora; Teodor; Tudor; Tudora; Teo; Toader; Tudorel; Tudorică; Toderică; Dorin; Dorina; Doru; Dora; Dorel; Dicu.

Print Friendly, PDF & Email