BREAKING NEWSRELIGIE

5 octombrie 2022. Sfântul Martir Luchian (Lucian. ) Sâmbătă este ziua tuturor celor ce poartă acest nume

Biserica Ortodoxă face, la 15 octombrie, pomenirea Sfântului Martir Luchian (Lucian), preotul Antiohiei celei mari. Sinaxarul ne spune că Luchian având părinţi binecredincioşi, după moartea lor, împărţindu-şi averea săracilor, se nevoia cu citirea dumnezeiestilor Scripturi prin care a atras pe mulţi iudei şi elini la credinţa întru Hristos. “Lăsându-şi apoi casa şi mergând la Nicomidia, îndemna spre nevoinţă pe cei ce de frica chinurilor se lepădau de credinţă. Şi ştiind a scrie frumos, a lăsat bisericii nicomidenilor o carte scrisă în trei stâlpi care cuprinde tot Testamentul Vechi şi Nou. Şi se făcuse mai presus decât tot omul, prin înălţimea faptelor celor bune şi a nevoinţei. Aflând de el Maximian şi rusinându-se a-l vedea la faţă, ca nu cumva, prin puterea cuvântului lui să se defaime, a grăit cu acesta de după perdea, şi cunoscând nemutarea gândului lui, l-a osândit la închisoare şi foame îndelungată. Multe zile nici mâncând, nici bând, s-a săvârşit în închisoare. Şi trupul lui din porunca guvernatorului a fost aruncat în mare. Iar din voia lui Dumnezeu, un delfin, ţinându-l pe umere, l-a scos la uscat”. (Vieţile sfinţilor de peste tot anul).

 15 octombrie 2022. Viața Sfântului Mucenic Luchian

Sfântul Mucenic Luchian a fost profesor de filosofie și retorică, dar a fost în aceeași măsură și un bun studiator al Sfintei Scripturi, fiind un creștin desăvârșit. Datorită înțelepciunii sale, dar și vieții curate, el a fost hirotonit preot în Antiohia.

El a fost prins în vremea lui Dioclețian și a fost pedepsit pentru credința sa. În timp ce îl duceau la judecată, 40 dintre soldații ce erau cu el au fost convertiți la creștinism. Toți aceștia au primit moartea mucenicească.

La rândul lui, Sfântul Mucenic Luchian a fost torturat până și-a dat viața în mâinile lui Hristos.

 Ce sfinți mai sunt prăznuiți astăzi

La data de 15 octombrie 2o22, mai sunt pomeniți și:

  • Sfinţii Mucenici Nazarie, Protasie, Ghervasie şi Chelsie;
  • Sfântul Mucenic Silvan;
  • Sfântul Mucenic Petru Avselamul;
  • Sfântul Eftimie şi cei patruzeci de sfinţi mucenici din Egipt şi Palestina.

 

Astăzi este ziua tuturor celor ce poartă acest nume

La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Luchian și derivate ale acestui nume: Lucian, Luciana, Lucia, Lucica, Lucică!