GENERALULTIMA ORĂ

40 mc lemn si o autoutilitara cu remorca confiscata. Politiștii din Marginea au oprit pentru un control un ansamblu de vehicule. Ce au gasit

. 40 mc lemn si o autoutilitara cu remorca confiscataIeri, la  orele 08.20, patrula de siguranță publică din cadrul Secției nr. 3 de Poliție Rurală Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu a oprit pentru control ansamblul de vehicule format din autoutilitara marca Mercedes-Benz Actros și remorca Rema, ambele încărcate cu materiale lemnoase, pe DC neclasificat din comuna Marginea, județul Suceava.

Cu această ocazie, conducătorul auto a fost legitimat în persoana numitului Breabăn Gheorghe domiciliat în comuna Vicovu de Jos, județul Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale ansamblului auto, iar pentru materialele lemnoase transportate a precizat că nu posedă asupra sa avizele de însoțire în format electronic, menționând că acestea se află la administratorul societății INDMAR SRL, respectiv la Curea Iliuță.

S-a procedat la interogarea aplicației „SUMAL CONTROL”, ocazie cu care s-a constatat că pentru autoutilitara marca Mercedes Benz Actros, a fost emis avizul de însoțire pentru cantitatea de 18,9975 mc lemn rotund rășinoase, iar pentru remorca marca Rema pentru cantitatea de 31,8311 mc lemn rotund rășinoase.

În continuare, s-a procedat la verificarea în aplicația „SUMAL CONTROL”, a traseului transportului de materialele lemnoase în cauză, ocazie cu care lucrătorii de poliție au constatat că ansamblul auto mai sus menționat apărea pe hartă ca fiind pe raza comunei Marginea, la o distanță destul de apropiată de depozitul INDMAR, lucru ce nu corespundea cu realitatea, întrucât ansamblul auto se afla oprit în prezența lucrătorilor de poliție, pe DC neclasificat Marginea, județul Suceava.

Conducătorul ansamblului auto, respectiv numitul Breabăn Gheorghe, fiind întrebat cu privire la acest aspect, a precizat că receptorul GPS al dispozitivului mobil cu avizele de însoțire în format electronic, se află la administratorul societății INDMAR, care urmează să se prezinte la fața locului.

În acest timp, a fost analizat traseul de deplasare al ansamblului auto, în aplicația SUMAL CONTROL, în timp real, observându-se faptul că traseul se înregistra în mod fictiv, ansamblul auto era în mișcare și se deplasa către zona în care autovehiculul a fost oprit anterior de către lucrătorii de poliție.

La scurt timp, la locul identificării ansamblului auto, a ajuns  Curea Iliuță, în calitate de administrator al SC INDMAR SRL, care a prezentat dispozitivul tip mobil cu avizele de însoțire în format electronic.

În continuare, lucrătorii de poliție au analizat și comparat fotografiile cu încărcăturile de materiale lemnoase, introduse în aplicația SUMAL, cu materialele lemnoase identificate fizic pe ansamblul auto, constatând că acestea nu corespund.

Având în vedere aceste aspecte, ansamblul auto a fost condus la Depozit Pârâul Șoarec din administrarea Ocolului Silvic Marginea, unde s-a solicitat la fața locului lucrători din cadrul Ocolului Silvic Marginea, în vederea inventarierii materialului lemnos.

La fața locului s-au deplasat lucrători din cadrul Ocolului Silvic Marginea, care au procedat la inventarierea materialului lemnos identificat în ansamblul auto, astfel rezultând următoarele :

-în autoutilitara marca Mercedes Benz Actros se afla o cantitate totală de 17,21 mc lemn rotund esență rășinoase.

– în remorca marca Rema se afla o cantitate totală de 29,78 mc lemn rotund esență rășinoase.

Întrucât existau suspiciuni cu privire la proveniența materialului lemnos și la posibilitatea efectuării unui transport în mod repetat în baza aceluiași aviz de însoțire și totodată constatându-se că materialul lemnos nu corespunde din punct de vedere al volumului și al speciei cu cele înscrise în avizele de însoțire, au fost continuate cercetările, fiind ridicate mai multe înregistrări video de la diferite locații de pe traseul parcurs de auto în cauză.

Astfel, s-a constatat faptul că în dimineata zilei de 29.03.2022, ansamblul auto format din autoutilitara marca Mercedes Benz Actros și remorca tractată marca Rema, a efectuat un transport de materiale lemnoase, în baza avizelor mai sus menționate la SC MAR-MOB SRL din comuna Marginea, județul Suceava, fără ca marfa să fie recepționată conform normelor SUMAL, astfel transportul nefiind operat în aplicație ca fiind finalizat.

Ulterior efectuării acestui transport, ansamblu auto a fost surprins pe camerele de supravaghere video, în timp ce se deplasa către Cantonul Silvic, fără a fi încărcat cu materiale lemnoase, iar la orele 08:04, acesta iese din zona fondului forestier, însă de această data fiind încărcat cu materiale lemnoase.

S-a stabilit faptul că al doilea transport de material lemnos a fost efectuat în mod ilegal, respectiv cantitatea de material lemnos transportată, nu avea proveniență legală conform normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase.

În cauză, pentru transportul de materialele lemnoase efectuat cu ansamblul auto format din autoutilitara marca Mercedes Benz Actros și remorca tractată marca Rema, identificat în urma controlului în trafic de către lucrătorii de poliție, la orele 08.20, pe DC neclasificat (zona Havriș) de pe raza comunei Marginea, județul Suceava, se constată că au fost încălcate prevederile art. 68 alin. (2^1) din Legea 46/2008 respectiv “Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport, fapta constituind infracțiune la regimul silvic.

Potrivit art. 68 alin. (2^2) ,,sunt supuse confiscării mijloacele de transport, materialele lemnoase şi orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate sau a fi folosite la săvârşirea infracţiunii prevăzute la alin. (2^1) din Legea 46/2008”.

Întreaga cantitatea de material lemnos rezultată în urma inventarierii, respectiv de 46,99 mc lemn rotund esență rășinoase brad și molid, în valoare totală de 26.411,90 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

Totodată, ansamblul auto format din autoutilitara marca Mercedes Benz Actros și remorca tractată marca Rema, folosit la săvărșirea infracțiunii a fost indisponibilizat și s-a procedat la sigilarea acestuia în spațiul special amenajat al IPJ Suceava.

Întrucât transportul de materiale lemnoase identificat de către lucrătorii de poliție la orele 08.20, a fost efectuat fără receptorul GPS al dispozitivului mobil pornit pe toată perioada transportului, conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. 2^3 lit. b) din Legea 171/2010.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute art. 68 alin. (2^1) din Legea 46/2008, respectiv “Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport, cauza urmând a fi soluționată procedural de către lucrătorii Postului de Poliție Marginea.

Valoarea ansamblului auto sus menționat a fost estimată la suma de 50.000 euro.