ACTUALITATEBREAKING NEWSLOCALULTIMA ORĂ

4 ȘOFERI REȚINUȚI ȘI ÎNCARCERAȚI DE POLIȚIȘTI PENTRU INFRACȚIUNI RUTIERE ÎNTR-O SINGURĂ ZI

 Polițiștii suceveni atrag încă o dată atenția cu privire la faptul că vor dispune reținerea și încarcerarea celor care săvârșesc fapte penale la regimul rutier, în funcție de gravitatea faptelor, consecințele produse și materialul probator administrat.

 

           Din păcate, deși în ultima perioadă mai multe persoane au ajuns în arest pentru comiterea de infracțiuni rutiere, unii șoferi dau dovadă în continuare de iresponsabilitate și își pun în pericol propria viață dar și a celorlalți participanți la trafic, săvârșind infracțiuni la regimul rutier.

 

La data de 02.10.2022, în jurul orei 03:20, un bărbat a condus un moped pe str. Calea Unirii din mun. Suceava, a acroșat scuarul de pe mijlocul părții carosabile, s-a dezechilibrat și a căzut, suferind leziuni corporale.

Din verificări s-a constatat că la data de 02.10.2022, în jurul orei 03:20, un bărbat în vârstă de 28 de ani, din loc. Lipoveni, județul Suceava, a condus un motociclu din direcția cartierului Burdujeni înspre centrul mun. Suceava, avându-l ca pasager pe un alt bărbat în vârstă de 31 de ani, din loc. Lipoveni, județul Suceava. Totodată, un alt bărbat a condus un moped, fără a avea plăcuțe de înmatriculare, la aceeași ora și aceeași rută, a pierdut controlul, a acroșat scuarul de pe marginea părții carosabile și a căzut, suferind leziuni corporale, fiind singur pe moped.

Ulterior producerii accidentului rutier, un conducător de moped și pasagerul l-au așezat pe celălalt conducător de motociclu care a suferit leziuni pe scuar, după care și-au continuat deplasarea,pasagerul preluând mopedul condus anterior de către victimă.

S-a stabilit că ambele mopede aparțin aparțin bărbatului de 28 ani, acestea nefiind înmatriculate. Bărbatul de 28 ani a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ.

Celălalt conducător de moped a fost testat cu aparatul etilometru, rezultând o concentrație de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar victima a fost testată cu aparatul etilometru, rezultând o concentrație de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat.

A fost întocmit dosarul penal, privind săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere, faptă prevăzută și pedepsită de art. 335 alin. (1) din Codul Penal, conducerea unui vehicul neînmatriculat, faptă prevăzută și pedepsită de art. 334    alin. (1) din Codul Penal, conducerea unui vehicul neînmatriculat, faptă prevăzută și pedepsită de art. 334 alin. (2) din Codul Penal, conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere, faptă prevăzută și pedepsită de art. 335 alin. (3) – două acte materiale și părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, faptă prevăzută  și pedepsită de art. 338 alin. (2) din Codul Penal.

În urma activităților investigative și de cercetare penală desfășurate de către lucrători din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier, la data de 03.10.2022, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de cei trei suspecți. Aceștia au fost audiați cu respectarea drepturilor procesuale, iar prin ordonanță a fost dispusă reținerea acestora pentru 24 ore, fiind introduși în Arestul Suceava.

Cercetările sunt continuate de către organele de poliție judiciară din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier.

 

Tot în cursul zilei de ieri au fost continuate cercetările privind infracțiunea flagrantă săvârșită la data de 03.10.2022, ora 02:30, de către un bărbat din mun. Suceava, jud. Suceava, respectiv ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. de art. 336, alin. (1) din Codul penal.

În urma probatoriului administrat, prin ordonanța din data de 03.10.2022 a organelor de cercetare penală ale poliției judiciare, confirmată de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava la aceeași dată, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de șofer, sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. de art. 336, alin. (1) din Codul penal, constând în aceea că la data de 03.10.2022, în jurul orei 00:20, bărbatul a condus autoturismul pe str. Humotului din sat/ comuna Șcheia, jud. Suceava, având o alcoolemie de 1,84‰ alcool pur în sânge la ora 00:50 și de 1,62‰ alcool pur în sânge la ora 01:50, conform buletinului de analiză toxicologică emis de către Serviciul Județean de Medicină Legală Suceava.

Suspectul a fost audiat la data de 03.10.2022, cu respectarea drepturilor procesual-penale, iar ulterior, prin ordonanța din data de 03.10.2022, lucrătorii SPR9 Șcheia au dispus reținerea acestuia, pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind introdus în arestul IPJ Suceava.

 

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:

Nu vă urcaţi sub nici o formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

 

Consumul de alcool și drog constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

 

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!

 

Nu vă riscați viața, libertatea și viitorul! Respectați legea!

sursa: IPJ Suceava