Există o varietate de modalități de a face mai ușoară utilizarea smartphone-urilor pentru o persoană în vârstă. Unele ajustări ușoare includ mărirea dimensiunii textului, mărirea tastaturii și configurarea ecranului de blocare.
Nu toată lumea se simte confortabil cu tehnologia și, fie că este vorba de textul de mici dimensiuni, de complexitatea interfeței cu utilizatorul sau pur și simplu de faptul că interfața are obiceiul de a se schimba cu fiecare nouă actualizare a sistemului de operare, utilizatorii în vârstă sunt adesea cei mai puțin confortabili cu aceste telefoane.
Totuși, producătorii de smartphone-uri iau în considerare utilizatorii mai în vârstă, așa că vă puteți adapta nevoilor părinților sau bunicilor dvs. cu câteva modificări simple. Iată câteva modalități de a face un iPhone sau un telefon Android mai ușor pentru persoanele în vârstă.
Faceți ca textul să fie mai ușor de citit
Pe măsură ce îmbătrânim, devine mai greu să citim textul mic de pe telefoane. Pentru a rezolva această problemă, atât iPhone-urile, cât și telefoanele Android vă permit să modificați dimensiunea textului de pe ecran.
Pe un iPhone, porniți aplicația Setări și apoi atingeți Accesibilitate. Atingeți Display & Text size (Afișaj și dimensiune text) pentru a configura nu doar dimensiunea textului (prin intermediul opțiunii Larger Text (Text mai mare)), ci și pentru a face textul mai îndrăzneț, pentru a mări contrastul și pentru o serie de alte setări de lizibilitate.
Puteți face ca textul să fie mai mare și mai evident și pentru utilizatorii mai în vârstă de telefoane OnePlus care au probleme de citire a ecranului. Pentru Android, porniți aplicația Settings (Setări) și atingeți Accessibility (Accesibilitate). Apoi atingeți Text și afișare pentru a seta dimensiunea textului, pentru a pune textul în bold, pentru a activa modul de contrast ridicat și multe altele.
Măriți tastatura de pe ecran
La fel ca textul de pe ecran, s-ar putea să fie nevoie să măriți tastatura pentru a fi mai ușor de citit.
Pe iPhone, porniți aplicația Settings (Setări) și alegeți Display & Brightness (Afișaj și luminozitate). Atingeți View (Vizualizare) și apoi alegeți Zoomed (Mărit). Acesta este un fel de doi pentru unu; nu numai că mărește tastatura, dar face și majoritatea celorlalte elemente ale interfeței de utilizare, cum ar fi butoanele și comenzile, ceva mai mari.
Puteți face ca tastele tastaturii să fie mai mari, astfel încât să fie ținte mai ușoare pentru vârful degetelor persoanelor în vârstă. Pentru utilizatorii de telefoane Android, porniți orice aplicație care utilizează tastatura pentru a putea vedea tastatura pe ecran. Atingeți pictograma Settings (în formă de angrenaj) din partea de sus a tastaturii. Atingeți Preferențe, apoi Înălțimea tastaturii. Alegeți o opțiune precum Mid-tall, Tall sau Extra-tall.
Configurați ecranul de blocare
Dacă configurați telefoane pentru utilizatorii mai în vârstă, s-ar putea să fiți tentați să renunțați la codul de acces și să lăsați telefonul deblocat pentru simplitate. Totuși, riscul de furt de date este pur și simplu prea mare, așa că faceți următorul lucru cel mai bun: configurați ecranul de blocare folosind atât biometrie (identificarea amprentei sau a feței), cât și un cod de acces din patru cifre pe care aveți încredere că îl vor putea reține.
Pe iPhone, porniți aplicația Settings, apoi atingeți Face ID & Passcode pentru a adăuga Face ID, Touch ID sau coduri de acces.
Pentru utilizatorii Android, porniți aplicația Settings (Setări), apoi atingeți Security (Securitate), urmată de Screen lock (Blocare ecran). Evitați să setați coduri de acces mai lungi sau să folosiți un model, care poate fi dificil de memorat pentru unele persoane în vârstă.
Organizați ecranul principal
Indiferent cât de mare campion al smartphone-urilor sunteți, trebuie să recunoașteți că numărul de aplicații instalate pe un telefon obișnuit poate fi copleșitor. Și, fără a crea stereotipuri pentru utilizatorii în vârstă, este corect să spunem că majoritatea nu au nevoie de atât de multe aplicații. Asta înseamnă că vă puteți ajuta utilizatorul vârstnic organizând ecranul principal doar cu cele mai importante aplicații pe care le va folosi în mod regulat și, în plus, puteți pune doar câteva aplicații pe fiecare pagină, organizate pe categorii.
Atât iPhone, cât și Android vă permit să aranjați aplicațiile trăgându-le în jurul ecranului și le puteți elimina pe cele care nu credeți că vor fi folosite prea mult, fără a le șterge, astfel încât să rămână instalate în cazul în care mai târziu veți avea nevoie de ele.
Pe iPhone, țineți apăsat pe pictograma unei aplicații până când totul începe să se miște. Atingeți semnul minus și apoi alegeți Remove from Home Screen (Eliminare din ecranul principal). Pentru Android, atingeți continuu o pictogramă de aplicație până când apare pagina de editare, apoi trageți pictograma până la butonul Remove din partea de sus a ecranului.