INTERNAȚIONAL

Un tribunal din Columbia afirmă că 5.733 de persoane au fost ucise și au dispărut în campania împotriva partidului de stânga

Aproximativ 5.733 de persoane au fost ucise sau au dispărut în Columbia în cadrul unei campanii împotriva partidului de stânga Uniunea Patriotică (UP) între 1984 și 2016, acte legate de paramilitarii cu sprijin militar, a declarat vineri tribunalul de justiție de tranziție al țării.

Potrivit Jurisdicției speciale pentru pace (JEP), aproximativ 4.616 dintre victime au fost ucise, în timp ce 1.117 au fost date dispărute cu forța în această perioadă de peste trei decenii.

Nu toți cei afectați au avut legătură cu UP, a precizat JEP, adăugând că 538 dintre cei uciși sau dispăruți în acțiuni desfășurate împotriva grupului nu erau membri ai UP.

UP a fost prima încercare a grupului de gherilă, acum demobilizat, Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC) de a forma un partid politic.

Atacurile au fost deseori comise de paramilitari de dreapta, deși există, de asemenea, dovezi ale implicării agenților de stat, a precizat JEP într-o declarație.

Instanța a identificat dovezi ale „participării agenților de stat aparținând agențiilor de informații civile și militare, în complicitate cu grupuri paramilitare și asasini organizați care au comis crime împotriva UP”, a precizat JEP.

Ancheta a fost lăudată de grupul de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), care a cerut dreptate pentru victime.

„Acest caz de amploare al JEP ar trebui să contribuie la garantarea justiției pentru victime și să clarifice legăturile dintre paramilitarii și agenții statului columbian care s-au bucurat de impunitate timp de decenii”, a declarat pentru Reuters Juan Pappier, investigator principal al HRW pentru Americi.

JEP a fost creată în cadrul unui acord de pace din 2016 între rebelii FARC și guvern și este menită să judece foști combatanți, acordând pedepse alternative în schimbul unei dezvăluiri complete.

JEP a constatat anterior că cel puțin 6.402 persoane au fost victime ale așa-numitelor omoruri fals pozitive între 2002 și 2008, când soldații au ucis civili și i-au înregistrat ca fiind gherile uciși în luptă pentru a obține promovări și alte recompense.