SĂNĂTATE

3 secrete ale cuplurilor fericite

Cea mai nouă știință pentru a păstra vie scânteia.

Secretul pentru a menține vie pasiunea în relațiile de lungă durată este o întrebare pe care multe cupluri se găsesc să și-o pună. La urma urmei, sunt atât de multe lucruri cu care se confruntă cuplurile. Stresul de la locul de muncă, îngrijirea copiilor mici, gestionarea unei gospodării și o întreagă serie de alte responsabilități ne solicită adesea atenția, ceea ce face ca intimitatea să se diminueze.

1 Exprimați-vă zilnic recunoștința pentru partenerul dvs.
Cercetările arată că cuplurile care își exprimă recunoștința raportează niveluri mai ridicate nu doar de satisfacție în relație, ci și de satisfacție sexuală. Unul dintre cele mai proaste obiceiuri în care pot cădea partenerii este să cedeze dorinței de a se critica sau de a-și face în mod constant observații negative unul altuia. Este în regulă să vă exprimați îngrijorările, dar atunci când comunicarea într-o relație se degradează până la punctul în care partenerii se simt criticați și neapreciați, toată magia se pierde. Cheia pentru a preveni acest lucru este să faci un efort activ pentru a-i spune partenerului tău cel puțin un lucru pe care l-a făcut în acea zi și pe care l-ai apreciat. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca mulțumirea pentru că a curățat vasele de la cină sau pentru că v-a ajutat să vă procesați emoțiile în legătură cu un eveniment dureros. Atunci când simțim că partenerii noștri ne observă și ne recunosc eforturile, se construiește încrederea și intimitatea emoțională.

2. Încurajați creșterea personală a celuilalt în afara relației
Este important să rămâneți conectați și să mențineți stabilitatea într-o relație, dar la fel de important este să vă încurajați reciproc să vă dezvoltați și să vă schimbați. Cercetările arată că atunci când cuplurile urmăresc în mod independent lucruri de care sunt pasionați – fie că este vorba de un loc de muncă, de o nouă abilitate sau hobby pe care îl învață, sau de o cauză pentru care se simt puternic – aceste sentimente de entuziasm se reflectă în relația lor. Acest lucru se datorează faptului că cuplurile fericite reușesc să echilibreze predictibilitatea și siguranța cu aventura și noutatea. Atunci când ambii parteneri își fac timp pentru a-și onora interesele și ambițiile, fiecare dintre ei devine o persoană ușor schimbată de fiecare dată când se reîntâlnesc.

3. Acordați prioritate intimității sexuale
Sexul nu va repara niciodată o relație distrusă. Cu toate acestea, cercetările arată că satisfacția sexuală și satisfacția relației sunt foarte corelate. Sexul ne ajută să ne conectăm emoțional și fizic cu partenerii noștri. El ameliorează stresul și promovează intimitatea. Cercetările arată, de asemenea, că cuplurile care fac sex o dată pe săptămână sau mai mult raportează mai multă satisfacție în relație decât cuplurile care fac sex mai rar. De asemenea, aceștia sunt mai capabili să ierte micile neplăceri ale celuilalt și să se concentreze în schimb pe calitățile mai pozitive ale acestuia.

Cercetările care au analizat cuplurile cele mai satisfăcute din punct de vedere sexual au descoperit câteva teme consistente. Pentru început, aceștia planifică sexul mai degrabă decât să se aștepte ca acesta să se întâmple pur și simplu în mod spontan. Își alocă timp și efort pentru a crea cu adevărat atmosfera, fie că este vorba de muzică și lumânări sau de un weekend împreună. Aceștia rămân curioși din punct de vedere sexual prin încorporarea a cel puțin un lucru nou pe lună, fie că este vorba de a încerca o poziție nouă, de a face sex într-o altă cameră etc.

Nu uitați, suntem oameni complecși și multidimensionali, nu simpli hamsteri. Cu toții avem potențialul de a crește, de a ne schimba și de a explora în moduri care ne mențin relațiile incitante și proaspete. Pur și simplu este nevoie de efort și de dorința de a face din partenerul tău și din relația ta o prioritate.

sursa: www.psychologytoday.com