Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959.
La 25 octombrie 1944, militarii români și cei sovietici reușesc, prin cucerirea oraşului Carei și atingerea vechii frontiere româno-maghiare, în apropierea satului Urziceni, încheierea acţiunii de eliberare a Ardealului de Nord, reîntregirea cu Transilvania și curățarea întregului teritoriu de trupele naziste.
În campaniile celui de Al Doilea Război Mondial, efortul de război al Armatei Române a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă, arată MApN.
Chiar dacă astăzi se vorbește de eliberarea „ultimei brazde de pământ românesc” situația la acel moment a fost puțin diferită. În primul rând, toate teritoriile eliberate au intrat în administrarea militară sovietică, iar despre eliberarea regiunilor Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța, pentru care românii au și intrat în război, nici nu se punea problema.
Până la venirea comuniștilor, Armata României nu a avut o zi a ei, deoarece militarii erau omagiați de Ziua Eroilor. După încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, Ziua Armatei Române a fost stabilită, pentru prima dată, prin Decretul 125 din 20 iulie 1951, pentru 2 octombrie, dată legată de anul 1943, când Stalin a aprobat constituirea, pe teritoriul URSS, a Diviziei de voluntari „Tudor Vladimirescu” . Din 1959, după retragerea armatei sovietice, comuniștii români au ales data de 25 octombrie pentru Ziua Armatei, prin Decretul 381 din 1 octombrie 1959, arată istoricul și jurnalistul colonel Florin Șperlea.
Tocmai din această cauză, după Revoluția din 1989, au fost discuții în spațiul public privind semnificația și chiar schimbarea Zilei Armatei în altă dată decât 25 octombrie.
Ziua Armatei coincidea cu Ziua Regelui Mihai I
O altă controversă este legată de faptul că Ziua Armatei coincide cu Ziua Regelui Mihai I și este chiar o enigmă cum comuniștii au acceptat acest lucru.
Theodor Paleologu, de exemplu, declara pe 25 octombrie 2019 că „Ziua Armatei și Ziua Regelui Mihai sunt indisolubil legate. ” Cu toate acestea, istoricul militar colonel în rezervă Ion Giurcă a declarat pentru Monitorul Apărării și Securității că nu au fost găsite în arhive documente care să dovedească o legătură a victoriei din 25 octombrie 1944 cu Ziua Regelui Mihai I.
Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, și a domnit ca Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947 și a decedat la 5 decembrie 2017, la reședința privată din Elveția.
Chiar dacă se spune că generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, care a condus eliberarea Ardealului de Nord, ar fi dedicat victoria Regelui Mihai I, în ordinul de zi semnat imediat după eliberarea țării, se specifica doar: „Peste veacuri veți fi slăviți, voi ofițeri și ostași care ați eliberat Ardealul. (…) Încrezători în destinul neamului și luând pildă de la cei ce au pus patria mai presus decât viața, continuăm lupta strâns uniți în jurul steagului și tronului”