Înălțarea Domnului pică în fiecare an la 40 de zile de la Paște. Iată ce să nu faci în această zi de mare sărbătoare, ca să îți fie bine tot anul.
Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile de la Paște, anul acesta fiind pe data de 13 iunie, iar datorită însemnătății sale, această dată este însemnată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Creștinii țin cont de tradițiile și obieciurile specifice acestei zile, dar și de lucrurile pe care nu ar trebui să le facă pentru a avea noroc tot anul. Iată ce nu se face de Înălțarea Domnului.
Având în vedere că Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile de la Paște, aceasta nu are o dată fixă, iar în anul 2024 pică pe 13 iunie, după ce Învierea Domnului a fost sărbătorita pe data de 5 mai
Această zi de mare sărbătoare are o dublă semnificație pentru români. Pe de-o parte este ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce își binecuvântează ucenicii, însă este cunocută și drept Ziua Eroilor, în urma unei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Așadar, în toate lăcașurile de cult se face pomenirea eroilor români căzuți în luptă pentru apărarea țării și întregirea neamului.
Ce nu este bine să faci de Înălțarea Domnului?
Așa cum se întâmplă în cazul marilor sărbători de peste an, creștinii trebuie să țină cont și de această dată de tradiții și obiceiuri, precum și de lucrurile pe care nu ar trebui să le facă, pentru a avea noroc tot anul. Așadar este important de știut că în ziua Înălțării nu este bine ca gospodinele să spele rufe și nici nu ar trebui să se facă alte treburi în gospodărie. Sărbătoarea este cu cruce roșie, astfel că cei care nu țin cont de aceste doua aspecte riscă să aibă parte de necazuri și ghinion tot anul.
De asemenea, gospodinele trebuie să știe că tot ceea ce se cultivă în pământ după Înălțatea Domnului nu va da roade, așa că mai au foarte putin timp la dispoziție pentru a pregăti culturile. Superstițioșii au grijă să nu dea nimic din casă în această zi și nici să nu ardă lucruri, deoarece se crede că vor avea parte de ceartă, pagubă și inimă rea.
Înălțarea Domnului este singura zi în care se mai vopsesc și se împart ouă roșii, iar în cazul femeilor care au morți în familie, acestea trebuie să împartă ceapă verde și rachiu sau lapte dulce cu păsat în amintirea celor care nu mai sunt printre noi. Tradiția mai spune și că cei care mor în perioada dintre Paște și Înălțare vor ajunge în Rai. În trecut pentru a fi feriți de rele și de boli, oamenii purtau la brâu frunze de leuștean, pe care le așezau și în dreptul ferestrelor, dar și pe morminte.