ACTUALITATELOCAL

22 de stâni, o exploataţie comercială și două centre de colectare a ovinelor in vizorul nspectorilor sanitari veterinari

În mai mult de două luni, o serie întreagă de controale oficiale au făcut, pe linie sănătate și bunăstare animală, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. 

In conformitate cu notele Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA prioritate a avut pesta micilor rumegătoare, în atenţie stând, în principal, exploataţiile de ovine şi caprine. Drept urmare, informează directorul executiv adjunct dr. Dănuţ Corneanu, verificate au  fost două centre de colectare a ovinelor, o exploataţie comercială, cât şi 22 de stâni. La acestea nu s-au constatat suspiciuni privind prezenţa virusului pestei rumegătoarelor mici, la nivel naţional stinse fiind focarele din judeţul Tulcea, în curs de anihilare erau încă 7 din Timiş.

„Atragem atenția asupra activităților ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boală chiar şi la mare distanță de focarele inițiale. Suntem în permanent contact cu crescătorii de animale, transportatorii și exportatorii, colaborând pentru a preveni prejudiciul în sectorul zootehnic” a  aratat  directorul adjunct dr. Dănuţ Corneanu DSVSA.

Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă a ovinelor și caprinelor. Boala se manifestă prin tuse, apatie, diaree, dificultăţi în respiraţie, secreţii nazale şi oculare, bot şi nări uscate sau crăpate, cât şi prin febră. Totodată, din cauza leziunilor bucale, animalul nu mai mănâncă, principala cale de transmitere a virusului fiind prin contact direct cu ovinele sau caprinele, dar şi prin inhalare.