GENERAL

21 de persoane, plasate sub control judiciar după perhezițiile maraton de marți. 35 de controlori de tren vizați

Procurorii au dispus măsura controlui judiciar pentru 21 dintre angajaţii CFR cercetaţi în dosarul de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual şi înşelăciune. Restul persoanelor vizate în dosar sunt cercetate în libertate.

Procurorul care instrumentează dosarul în care sunt implicaţi controlori de trafic şi întoţitori de vagoane ai CFR a luat masura controlului judiciar pentru 21 de inculpaţi, toţi fiind anterior reţinuţi. Ceilalţi sunt cercetaţi în stare de libertate.

Poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti au făcut, marţi, 39 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în 7 judeţe, inclusiv la sediul CFR Călători, într-un dosar de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual şi înşelăciune.

Mai mulţi controlori de trafic sunt acuzaţi că ar fi blocat în aplicaţia oferită de angajator posibilitatea ca CFR să vândă anumite bilete, locurile fiind oferite unor persoane care nu plăteau. De asemenea, însoţitori de vagoare ar fi colectat datele unor elevi care ar fi avut dreptul să circule gratuit şi au raportat în fals datele, însuşindu-şi banii. 35 de persoane au fost duse la audieri. Acestea s-au finalizat târziu în noapte, 21 de persoane fiind reţinute.

CFR Călători a precizat că oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare. Statutul directorului Direcţiei Comercial, Sorin Preda, şi al şefului Serviciului Deservire Vagoane Speciale, Doru Bărbuş, este acela de martor, a mai transmis CFR Călători.

„In perioada 2022 – 2023, mai multi angajati CFR Calatori, folosindu-se de tabletele repartizate nominal de catre angajator, au accesat bazele de date ale institutiei, in afara orelor de program, dar si in timpul programului de lucru, depasindu-si, astfel, limitele autorizarii, dupa care au rezervat mai multe locuri in vagoanele pe care le deserveau, dar si in vagoane pe care nu le deserveau, conform planificarii in serviciu, blocand, astfel, in bazele de date ale CFR, spre vanzare locurile respective. Prin aceasta actiune, a fost afectata posibilitatea emiterii biletelor de calatorie prin celelalte canale de vanzare ale CFR (case de bilete, automate kiosk si online).

Totodata, in perioada 2022 – 2023, mai multi angajati ai Societatii Nationale de Transport Feroviar de Calatori „CFR Calatori”, (insotitori de vagoane speciale de dormit si cuseta), in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, au introdus in fals, in aplicatia XSell Mobile datele de identificare ale unor elevi, care potrivit legii beneficiau de gratuitate la calatoria cu trenul pe teritoriul Romaniei, biletele emise nefiind utilizate de aceste persoane, ci de persoane necunoscute, care nu achitau tariful corespunzator biletului de calatorie,

Ulterior acestor actiuni, au pus la dispozitie situatiile lunare cu numarul de elevi care ar fi circulat cu trenul, ocazie cu care au determinat functionarii publici din cadrul SNTFC CFR Calatori S.A., sa induca in eroare Autoritatea pentru Reforma Feroviara, prin prezentarea ca adevarata a unor aspecte mincinoase, respectiv a faptului ca persoane din categoria elevilor, au beneficiat de gratuitate la calatoria cu trenul, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv a deconturilor intocmite de catre angajatii SNTFC CFR Calatori, in baza situatiilor centralizatoare privind calatoriile cu trenul ale persoanelor care beneficiaza de gratuitate conform legii, in scopul de a obtine contravaloarea tichetelor de calatorie, prin aceasta cauzand o paguba in sarcina Ministerului Transporturilor”, au transmis oficial autoritatile.