ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONALULTIMA ORĂ

21 de județe intre care si Suceava intră de la ora 17.00 sub avertizare cod galben de vreme severă. Ploi torențiale, grindină și vijelii până miercuri dimineață

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți dimineață, o nouă avertizare cod galben de vreme severă. De astăzi, de la ora 17.00, până mâine dimineață, este valabilă o alertă de ploi torențiale, grindină și vijelii în 21 județe din vest, centru și nordul țării. De asemenea, au intrat în vigoare avertizările cod galben, roșu și portocaliu de caniculă, valabile azi și mâine în București și mai multe județe din sud-estul țării.

Codul galben de furtuni va fi în vigoare în intervalul 25 iulie, ora 17:00 – 26 iulie, ora 10:00.

Local în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp). Potrivit ANM, astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului. Miercuri intensificări ale vântului și fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala în majoritatea regiunilor.

Județele vizate sunt Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Botoșani, Bacău și Vrancea.

Marți, valul de căldură și canicula se vor extinde în toată țara. În Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 22 de grade