EUROPAINTERNAȚIONAL

2023 va fi probabil cel mai călduros an înregistrat: monitorul UE

Este „aproape sigur” că anul 2023 va fi cel mai călduros din ultimii 125.000 de ani, a declarat monitorul climatic al UE, în timp ce datele au arătat că luna trecută a fost cel mai călduros octombrie din lume.
Luna octombrie a acestui an a fost cea mai caldă înregistrată la nivel mondial, a declarat miercuri agenția climatică a Uniunii Europene, ceea ce face ca anul 2023 să fie „aproape sigur” cel mai cald din ultimii 125.000 de ani.

Luna trecută a fost cu 0,4 grade Celsius (0,7 grade Fahrenheit) mai caldă decât recordul anterior pentru luna octombrie din 2019, a precizat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S).

Părți din Statele Unite și Mexic au fost lăsate uscate de secetă în luna octombrie, în timp ce alte zone de pe planetă au cunoscut condiții mai umede decât în mod normal, adesea din cauza furtunilor și a ciclonilor, a precizat C3S.

Temperaturile de la suprafața mării au fost, de asemenea, cele mai ridicate înregistrate vreodată pentru această lună – un fenomen determinat de încălzirea globală despre care oamenii de știință spun că este un factor care face ca furtunile să devină mai violente și mai distructive.

Emisiile continue de gaze cu efect de seră provenite din activitatea umană, împreună cu apariția în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, au provocat creșterea căldurii.

„În octombrie 2023 s-au înregistrat anomalii de temperatură excepționale, după patru luni în care recordurile de temperatură la nivel global au fost șterse”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al C3S.

Luna octombrie a fost cu 1,7C mai caldă decât o estimare a mediei lunii octombrie pentru era preindustrială, a adăugat Copernicus.

Octombrie record înseamnă că 2023 este acum „aproape sigur” că va fi cel mai cald an înregistrat, a declarat C3S. Recordul anterior a fost înregistrat în 2016 – un alt an El Nino.

În timp ce liderii mondiali se pregătesc să se întâlnească la conferința UNCOP28 privind clima, care va avea loc în noiembrie la Dubai, experții în domeniul climei spun că este nevoie urgentă de acțiuni pentru a opri emisiile care încălzesc planeta.

„Sentimentul de urgență pentru o acțiune ambițioasă în domeniul climei înainte de COP28 nu a fost niciodată mai mare”, a declarat Burgess.

sursa:www.dw.com