GENERAL

17 localităţi avizate de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului

In urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, inclusiv prin vizite în teren efectuate de specialiştii din cadrul MAT, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale, au fost atestate ca staţiuni turistice de interes local 17 localităţi, după cum urmează: oraşul Pecica, judeţul Arad; municipiul Marghita, judeţul Bihor, comuna Vadu Crişului, judeţul Bihor; comuna Berzasca, judeţul Caraş-Severin; comuna Coronini, judeţul Caraş-Severin; comuna Mehadia, judeţul Caraş-Severin; comuna Corund, judeţul Harghita; comuna Zetea, judeţul Harghita; comuna Săpânţa, judeţul Maramureş; comuna Moldoviţa, judeţul Suceava; comuna Panaci, judeţul Suceava; comuna Putna, judeţul Suceava; comuna Şaru Dornei, judeţul Suceava; comuna Vama, judeţul Suceava; oraşul Deta, judeţul Timiş; oraşul Jimbolia, judeţul Timiş; comuna Mălaia, judeţul Vâlcea.

Se speră ca pe termen lung şi mediu, atestarea acestor localităţi ca staţiuni turistice de interes local, respectiv de interes naţional, va crea un impact pozitiv.

„Prin prisma potenţialului turistic, dar şi a resurselor naturale şi antropice, acestea vor putea fi promovate cu noul statut şi astfel vor avea şanse mai mari în atragerea de finanţări nerambursabile, printr-un punctaj sporit, în condiţiile în care unele programe impun acest criteriu, influenţând, în consecinţă, şi creşterea circulaţiei turistice, dar şi diversificarea ofertelor. De asemenea, având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcţiile, agricultura, artizanatul şi comerţul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în aceste staţiuni va genera un impact benefic din punct de vedere economic şi, în egală măsură, va contribui creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone”, notează ministerul de resort.

Până la acest moment, în România sunt atestate 54 de staţiuni turistice de interes naţional şi 112 de interes local, conform datelor MAT.

Încă un oraş din România se poate mândri de azi cu statutul de staţiune turistică de interes naţional. Este vorba de Vişeu de Sus, jud. Maramureş.

Vişeu de Sus primeşte de azi statut de staţiune turistică de interes naţional, îndeplinind criteriile minime obligatorii, a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

„Guvernul României a adoptat miercuri, 13 iulie a.c., Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes local şi pentru modificarea anexei nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice (…) oraşul Vişeu de Sus din judeţul Maramureş, atestat ca staţiune turistică de interes local în anul 2009, primeşte noul statut de staţiune turistică de interes naţional, îndeplinind criteriile minime obligatorii. Acesta face parte dintr-o zonă turistică cu valoare consacrată la nivel de ţară, care se remarcă printr-un mediu natural variat, deosebit de atractiv şi o zestre culturală arhaică, cu vechime milenară. Aceste atribute au făcut ca zona să fie permanent în atenţia turiştilor atât români, cât şi străini”, se menţionează în comunicat.