SĂNĂTATE

17 cabinete de medicină de familie din județele Iași, Botoșani, Suceava și Neamț au fost dotate cu aparatură donată de Salvați Copiii

7 cabinete de medicină de familie din județele Botoșani (Albești, Concești, Frumușica, Răchiți), Iași (Deleni, Dolhești, Lungani, Râșca, Tomești, Voinești), Suceava (Bosanci, Rașca, Brodina, Burla), Neamț (Berzunți, Broșteni) au fost dotate cu aparatură medicală.

Investiția face parte din programul„Primul pas spre sănătate”, implementat de Salvați Copiii și finanțat de Fundația OMV Petrom, program care se desfășoară la nivel național și are ca obiectiv participarea la reducerea ratei mortalității infantile în România, țara cu cea mai ridicată a rată a mortalității infantile din Europa.

Prin intermediul dotării acestor 17 cabinete:

  • 2.834 de mame și femei însărcinate din zonele rurale defavorizate beneficiază de acces la servicii medicale primare îmbunătățite.
  • 2.690 de copii cu vârsta de până la 3 ani din aceste comunități au acces la servicii de sănătate timpurie.

Cabinetele au fost dotate cu 202 echipamente medicale esențiale pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea mamei și a copilului, printre care: 5 ecografe portabile cu 2 sonde, 12 pulsoximetre, 12 electrocardiografe, 12 defibrilatoare semiautomate pentru pacienți adulți și pediatrici, 15 holtere, 9 dopplere vasculare, 6 dopplere fetale, 15 analizoare de colesterol, glicemie și hemoglobină, 12 genți medicale, 13 truse complete mică chirurgie, 14 oftalmoscopuri, 6 optotipuri iluminat adulți, 6 optotipuri iluminat pediatric, 13 cântare pentru adulți omologate, 10 cântare pentru nou-născuți, 12 dulapuri instrumente, 9 mese consult sugari, 8 mese ginecologice, 9 canapele examinare adulți, 12 canapele examinare copii.

“Oricât de mult suflet am pune, nu putem compensa lipsa echipamentelor. Uneori, un ecograf sau o trusă de urgență poate face diferența între un diagnostic corect și unul ratat. Lucrăm cu ce avem, dar știm că pacienții ar merita mai mult. Fiecare dotare nouă înseamnă o șansă în plus la sănătate”,a menționat Dr. Opincă Suzana Maria, din localitatea Tomești, județul Iași.

Doamna doctor ne-a primit ca întotdeauna – cu răbdare și cu vorba bună – dar acum avea și masa aceea specială pentru bebeluși. Când fetița mea a avut febră mare, n-a trebuit să mai plec la oraș. A consultat-o aici, ne-a explicat tot, ne-a liniștit. Aici, la sat, nu avem multe – dar când ai un loc unde poți merge cu încredere, unde știi că cineva se uită la copilul tău cu atenție și cu suflet, asta face toată diferența.”, citat mamă, localitatea Tomești, județul Iași.