SĂNĂTATE

13% dintre adulții din lume sunt obezi

La nivel mondial, 13% dintre adulții în vârstă de 18 ani și peste erau obezi în 2016. Obezitatea este definită ca având un indice de masă corporală egal sau mai mare de 30.

În harta de aici vedem ponderea adulților care sunt obezi în funcție de țări. În general, observăm un model aproximativ în concordanță cu prosperitatea: prevalența obezității tinde să fie mai mare în țările mai bogate din Europa, America de Nord și Oceania. Ratele de obezitate sunt mult mai scăzute în Asia de Sud și în Africa Subsahariană.

Mai mult de unul din trei (36%) dintre adulții din Statele Unite erau obezi în 2016. În India, această pondere era de aproximativ 10 ori mai mică (3,9%).

Relația dintre venit și obezitate este în general valabilă – după cum vedem în comparația de aici. Dar există câteva excepții notabile. Micile state insulare din Pacific ies în evidență în mod clar: acestea au rate foarte ridicate de obezitate – 61% în Nauru și 55% în Palau – pentru nivelul lor de venit. La celălalt capăt al spectrului, Japonia, Coreea de Sud și Singapore au niveluri foarte scăzute de obezitate pentru nivelul lor de venit.

.

39% dintre adulții din lume sunt supraponderali sau obezi
La nivel mondial, 39% dintre adulții în vârstă de 18 ani și peste erau supraponderali sau obezi în 2016. Supraponderabilitatea este definită, de asemenea, pe baza indicelui de masă corporală: valoarea de prag este mai mică decât pentru obezitate, cu un IMC egal sau mai mare de 25.

În harta de aici vedem ponderea adulților care sunt supraponderali sau obezi în toate țările. Modelul general este foarte apropiat de distribuția obezității în lume: ponderea persoanelor supraponderale tinde să fie mai mare în țările mai bogate și mai mică în țările cu venituri mai mici. Ceea ce este, desigur, adevărat este că ponderea persoanelor supraponderale (cu un IMC mai mare sau egal cu 25) este mult mai mare decât cea a persoanelor obeze (cu un IMC de 30 sau mai mare).

În majoritatea țărilor cu venituri ridicate, aproximativ două treimi dintre adulți sunt supraponderali sau obezi. În SUA, 70% dintre ei sunt. La capătul inferior al scalei, în Asia de Sud și în Africa Subsahariană, aproximativ 1 din 5 adulți are un IMC mai mare de 25.

sursa articol: ourworldindata.org