ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

13 copii cazaţi la o pensiune din Suceviţa au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară

13 copii din Bucureşti cazaţi la o pensiune din Suceviţa au ajuns, marţi, la Spitalul Municipal din Rădăuţi prezentând simptome de toxiinfecţie alimentară (TIA), a anunţat, miercuri, DSP Suceava.

Potrivit sursei citate, în seara zilei de 5 iulie, DSP Suceava a fost informată de către medicul infecţionist al Spitalului Municipal Rădăuţi despre prezentarea în Serviciul de urgenţă a unui număr de 13 copii, cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani, acuzând simptomatologie digestivă, respectiv greaţă, cefalee, dureri abdominale, iar un copil a avut şi vărsături.

Copiii fac parte din două grupuri de elevi din Bucureşti care s-au cazat din seara zilei de 3 iulie la o pensiune din Suceviţa.

Consecutiv recepţionării informaţiei de posibil focar TIA, o echipă de inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică s-a deplasat la faţa locului şi a efectuat un control la operatorul de turism unde au fost cazaţi copiii.

Cu prilejul verificărilor efectuate în unitate au fost recoltate nouă probe de alimente, o probă de apă şi cinci teste de salubritate, probele recoltate fiind în lucru.

DSP Suceava a demarat imediat ancheta epidemiologică în urma căreia s-a stabilit că însoţitorii grupurilor au călătorit de la Bucureşti la Suceviţa în cursul zilei de duminică, 3 iulie. Pe durata drumului au consumat pachetele luate de acasă, iar începând cu seara zilei de duminică au servit toate mesele la pensiune. În cursul nopţii de luni spre marţi, un copil s-a simţit rău acuzând dureri abdominale, greaţă şi vărsături, apoi au apărut celelalte cazuri. Aceştia au solicitat asistenţă medicală prin 112.

Au ajuns la Camera de gardă a Spitalului Municipal Rădăuţi în seara zilei de 5 iulie, începând cu ora 22,30, toţi fiind consultaţi şi primind tratament simptomatic, în urma căruia evoluţia a fost favorabilă.

Miercuri dimineaţă, 12 copii au fost externaţi, doar o elevă rămas internată la insistenţa părinţilor, urmând ca şi aceasta să fie externată pentru a pleca împreună cu părinţii spre casă.

Ancheta epidemiologică se află în derulare şi se aşteaptă rezultatul analizelor pentru stabilirea cauzei ce a produs acest eveniment.