Sfântul Sofronie, patriarh al Ierusalimului, este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 11 martie.
Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, un sfânt mai puțin cunoscut, dar cu o contribuție esențială în apărarea credinței ortodoxe. Acesta a trăit în secolul al VII-lea și s-a remarcat prin învățăturile sale teologice, prin lupta împotriva ereziilor și prin contribuția sa la scrierile bisericești.
Cine a fost Sfântul Sofronie?
Sfântul Sofronie s-a născut în Damasc, Siria, în jurul anului 550. A fost un călător neobosit și un apărător al dreptei credințe, vizitând numeroase mănăstiri din Egipt și Palestina. În anul 634, a fost ales Patriarh al Ierusalimului, într-o perioadă extrem de dificilă pentru creștini, marcată de expansiunea islamică.
Sfântul Sofronie este cunoscut și pentru faptul că a fost martor la readucerea Sfintei Cruci la Ierusalim, după ce aceasta fusese furată de perși. Tot el a scris celebra Viață a Sfintei Maria Egipteanca, un text profund duhovnicesc, citit în Biserică în perioada Postului Mare. De asemenea, i se atribuie alcătuirea Rânduielii Sfințirii Apei Celei Mari, folosită în slujba de Bobotează.