INTERNAȚIONAL

100 de milionari și miliardari au semnat o scrisoare pentru a plăti mai multe taxe – și se tem de violențe dacă nu o fac

„Ca să spunem simplu, pentru a restabili încrederea este nevoie de impozitarea celor bogați. Lumea – fiecare țară din ea – trebuie să ceară ca cei bogați să-și plătească partea lor echitabilă. Impozitați-ne pe noi, cei bogați, și impozitați-ne acum.”

Invocând nedreptatea sistemului fiscal actual și inegalitatea crescândă a veniturilor, scrisoarea oferă un ultimatum grav dacă bogații continuă să acumuleze bogăția, spunând că, în cele din urmă, vor fi destinatarii violenței.

„Arătați-le oamenilor din lume că meritați încrederea lor”, se arată în scrisoare. „Dacă nu o faceți, atunci toate discuțiile private nu vor schimba ceea ce se va întâmpla – sunt taxe sau furci. Să ascultăm istoria și să alegem cu înțelepciune”.

Pandemia globală de COVID a făcut ravagii în rândul celor mai săraci oameni din lume, ceea ce a dus la pierderi grave de venituri. Veniturile medii ale celor 40% dintre cei mai săraci oameni din întreaga lume, în 2021, sunt cu 6,7% mai mici decât previziunile de dinaintea pandemiei. Între timp, creșterea exponențială a averii miliardarilor în acest an înseamnă că 10 dintre cei mai bogați oameni din lume și-au dublat averile nete. Fiecare dintre ei este acum evaluat la peste 100 de miliarde de dolari. Elon Musk, de exemplu, și-a mărit averea cu 1.000%, ajungând la 270 de miliarde de dolari din martie 2020, potrivit unui raport recent al Oxfam.

Venitul mediu al unei gospodării americane în 2021 a fost de 65.721 de dolari.

sursa articol: fortune.com/