ACTUALITATEBREAKING NEWS

10.000 de porci urmează să fie uciși în județul Satu Mare, din cauza unui focar de pestă porcină

utoritățile au stabilit o zonă de protecție de trei kilometri, care include localitățile Moftinu Mare și Ghilvaci din județul Satu Mare. În zona de supraveghere sunt incluse 9 localități.

Focarul de pestă porcină a apărut la o fermă

S-a adoptat Decizia Nr. 7 din 22.05.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarele de pestă porcină africană din localitatea Moftin și zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT) – potrivit PresaSm.

Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța, a informat membrii ULD despre apariția unui focar de pestă porcină africană la o fermă de pe raza comunei Moftin.

Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere.

S-a stabilt o zonă de protectie in jurul focarului cu o rază de 3 km, incluzând localitatile: Moftinu Mare, Ghilvaci.

S-a stabilit o zonă de supraveghere in jurul focarului cu o rază de 10 km, incluzând localitagile: Doba, Păulian, Dacia, Boghiș, Traian, Moftinu Mic, Moftinu Mare, Domăneşti, Ghilvaci färă Sănmiclăuș, Istrău, Căpleni parţial, Crişeni, Terebesti, Pişcari, Aliza.