1 Decembrie 1918 este ziua în care s-a îndeplinit dorinţa tuturor românilor de a trăi liberi şi uniţi. În acest an sărbătorim 106 de ani de când s-a înfăptuit statul naţional unitar român prin hotărârea Marii Adunări Naţionale întrunită la Albă Iulia.
Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Albă Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şiDunăre) şi ŢaraUngurească (Crişana, Satmar şi Maramureş) cu România.
Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti.Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit. Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-şi da armătură teritorial-instituţionalã care este statul naţional
O necesitate istoricã -naţiunea trebuie să trăiască într-un stat naţional- s-a dovedit maiputernică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenţaşi, punând în mişcare naţiunea, i-a dat acea forţă uriaşă ca peste toate adversităţile să dea viaţă aspiraţiei sale: Statul Naţional.
În fiecare an, în toate oraşele mari din ţară au loc parade militare, manifestări culturale şiceremonia cu ocazia acestei zile, evenimente care îi reunesc alături pe românii de pretutindeni. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează deci lupta românilor transilvăneni pentru UnitateNaţională şi marchează momentul creării României Mari.
„Avem o mandra tara / Prin timpi de jale-amara / Stramosii se luptara / S-o scape de stapani. / Azi singur, noi, romanii / Suntem in ea stapani, / Sus inima, romani!” George Cosbuc – Sus inima.
Ziua de 1 Decembrie, reprezinta, conform legii promulgate in 1990, momentul in care Marea Adunare de la Alba Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu Romania, in anul 1918. Odata cu unirea s-a marcat si unul dintre cele mai importante evenimente istorice. Prin unanimitate, la data de 1 Decembrie 1918, Adunarea Nationala a Romanilor, decide unirea neconditionata a Transilvaniei cu Romania. Legea Unirii a fost ratificata prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918 de catre regele Ferdinand. 1 Decembrie a fost adoptata ca Zi Nationala a Romaniei in anul 1990, de catre presedintele vremii, Ion Iliescu. Intre anii 1866-1947 Ziua Nationala a Romaniei a fost 10 mai, apoi intre 1948-1989, ziua de 23 august.
Astfel, la 1 Decembrie 1918, se decide in unanimitate, unirea Transilvaniei, Crisanei si Maramuresului cu Romania, cu pastrarea unei autonomii locale, pe fundamente democratice, cu egalitate intre nationalitati si religii.
Atunci, Vasile Godis a declarat: „Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat și Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare”
“Moldova, Transilvania si Muntenia nu există pe fata pamantului. Exista o singura Romanie: exista un singur corp si un singur suflet, in care toti nervii si toate suspinele vibreaza unul catre altul.” — Bogdan Petriceicu Hasdeu